Haljala noormees toodab jäätmetest uut materjali

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Aleks Strazdin loodab kaevandusjäätmetest uusi materjale valmistada.
Aleks Strazdin loodab kaevandusjäätmetest uusi materjale valmistada. Foto: TalTechi geoloogia instituut

Haljala kandist pärit TalTechi geoloogia instituudi tehnik, maapõueressursside eriala magistrantuuris õppiv Aleks Strazdin lõi idufirma, mis tegeleb kaevandusjäätmete taaskasutusega. Töötlusel saadaval materjalil oleks koht näiteks ehituses, mööbli valmistamisel – seal, kus on vaja tahket materjali.

Aleks Strazdin sai idee kaevandusjäätmete taaskasutuseks juba mitu aastat tagasi, kui tal õnnestus näha paberit, mis oli tehtud kaltsiumkarbonaadist ja plastist. “See oli Hiinas valmistatud paber, kus kaltsiumkarbonaati umbes 80 protsenti, ülejäänu oli plast. Ja ma hakkasin mõtlema, et miks mitte teha Eestis midagi sarnast. Aga et olla rohesõbralik ja võimalikult palju taaskasutada, otsustasin lisaks taaskasutatud plastile kasutada kaevandusjäätmeid,” rääkis noormees.

Ta kutsus kampa oma venna, kellega koostöös sündis uus idufirma R.P.C (Rock. Plastic. Composite). “Kui mina tegelen reaalselt uue materjali väljatöötamisega, siis venna hooleks on logistika planeerimine ja müük,” ütles Aleks Strazdin. Praegu on materjalid veel loomis- ja katsetamisjärgus. “Lihtsalt öelduna segame prügiplasti ja kaevandusjäätmed kokku ja saame uue materjali. Seejärel testime selle mehaanilisi omadusi – painduvust, survet, kõvadust,” selgitas noormees, kelle sõnul on esimesed materjalid juba läbi proovitud ja ideel on jumet. Loomulikult ei taha idee autor kogustest ja täpsetest vahekordadest rääkida. Asi on uus ja noored leiutajad kaitsevad oma ärisaladust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles