Väike-Maarjas võistlevad klassikalise laulu tulevikutähed

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Aasta 1996: Vanemuises laulsid ooperis "Tosca" Vello Jürna (vaskaul) ja Ain Anger.
Aasta 1996: Vanemuises laulsid ooperis "Tosca" Vello Jürna (vaskaul) ja Ain Anger. Foto: Malev Toom

Väike-Maarjas astub sel nädalavahetusel Vello Jürna nimelisel vokalistide konkursil žürii ja kuulajate ette Eesti laulukunsti tulevik. Noorte solistide etteasteid saab kuulata nii kohapeal kui ka veebi vahendusel.

Vello Jürna nimelisele vokalistide konkursile registreerus 32 lauljat, kellest žürii valis eelvooru 25 osalejat. Noorte lauljate erialase taseme tõstmiseks ellu kutsutud konkursile said registreerida kõik 18–35-aastased lauljad, nii Eesti kodanikud kui ka Eestis alaliselt elavad ning õppivad välismaalased.

Vokalistide konkursi üks korraldajaid Aule Urb ühendusest Opera Veto rääkis, et kui Opera Veto ja Väike-Maarja Muusikaselts otsustasid ühiselt korraldada Vello Jürna nimelist vokalistide konkurssi, oli nende suurimaks eesmärgiks meelitada osalema võimalikult palju lauljaid. "Ja selle eesmärgi me ka saavutasime – konkursile registreerus rekordiline arv lauljaid. Kuigi koroona on mõjutanud nii meie osavõtjate kui ka žürii koosseisu, oleme olnud paindlikud ja trotsinud katsumusi. Peale haigusi, eneseisolatsioone ja muid muresid on meil siiski väärikas žürii ja 18 lauljat, kes ei jõua ära oodata, et saaks juba laulda," kõneles Aule Urb.

Lauljaid hindab kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii: esimees Karmen Puis on Vanemuise teatri solist aastast 1997 ning Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli lauluosakonna õpetaja, Toomas Kaldaru on aastast 2001 Roomas elav pianist ja vocal coach, Kalle Kanttila on ooperilauljate ja dirigentide agentuuri International Opera Artists ehk IOA asutaja.

Neljapäeval toimub Tallinnas Eesti muusika- ja teatriakadeemia kammersaalis konkursi eelvoor, Väike-Maarja seltsimajas algab laupäeval, 28. novembril kell 15 esimene voor ning pühapäeval, 29. novembril kell 12 teine voor. Korraldajad rõhutasid, et Väike-Maarjas on publik saali oodatud, kuid kindlasti tuleb järgida 2+2-reeglit. Kõikidest voorudest on võimalik osa saada ka YouTube'i kaudu. otseülekande link on leitav Facebookis (https://www.facebook.com/VelloJyrnaKonkurss) ja konkursi kodulehelt (https://muusikafestival.ee/).

Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss toimub 26.–29. novembrini Väike-Maarja muusikafestivali raames. Soovist edasi kanda Vello Jürna mälestust sündis tema 50. sünniaastapäeval, 2009. aastal, Väike-Maarja muusikafestival, mis hoiab läbivalt klassikalist joont.

Festivali raames on 2009. ja 2013. aastal toimunud Vello Jürnale pühendatud vokalistide konkurss, mille eestvedajaks oli muusikute fond PLMF. 2017. aastal toimus konkurss Tallinnas. Tänavu toimub konkurss taas Vello Jürna kodukohas Väike-Maarjas. Seda korraldavad Väike-Maarja Muusikaselts ja Opera Veto koostöös Vello Jürna perekonna ning Väike-Maarja vallavalitsusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles