Molumba büroo võitis Mõdriku elamu-õppehoone arhitektuurivõistluse

BNS
Copy
Mõdriku kooli peahoone. 
Mõdriku kooli peahoone. Foto: Meelis Meilbaum

Mõdrikul asuva Tallinna tehnikakõrgkooli (TTK) teenusmajanduse instituudi õppekeskuse üliõpilaselamu-õppehoone arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Molumba ideekavandiga "Õukond".

Võidukavandi autoriteks on Karli Luik, Johan Tali ning Harri Kaplan. Konkursi eesmärk oli Vinni vallas asuvat Mõdriku mõisakompleksi rikastava uue hoone arhitektuurse eskiisi väljatöötamine, teatas Riigi Kinnisvara AS (RKAS). 

Teenusmajanduse instituudi peahoone asub 18. sajandi lõpul valminud Mõdriku mõisas, mis on Virumaa ühe esinduslikuma mõisaansambli härrastemaja. Lisaks peahoonele käib õppetöö teistes mõisakompleksi kuuluvates renoveeritud hoonetes, nagu on viinavabrik ja tall. 

RKAS-i projektidirektori Raivo Toomi sõnul leidis žürii, et võitjaks osutunud ideekavand respekteerib praegust hoonestust ning sobitud ajaloolisesse keskkonda oma karjakastellilaadse hoonekuju ja sisehooviga, eristudes selgelt tänapäevase arhitektuurikeelega mõisaaegsest hoonestuskihistusest.

"Üliõpilaselamu-õppehoone on lahendatud võimalikult madala kahekorruselise ja sisehooviga ristkülikukujulise mahuna. Õppe- ja ühiskasutuses ruumid moodustavad suurepärase, kogu hoonet läbiva ning väliruumi kaasava voolava ruumilise terviku," kirjeldas Toom.

Molumba arhitekt Karli Luik ütles, et Mõdriku on põnev koht, kus kohtuvad nii ruumilised, ajaloolised, kultuurilised kui ka looduslikud ning akadeemilised kihistused. "Kihistuste virvarr annab võimaluse väga mitmekesise keskkonna tekkeks, kus uus täiendab vana ning toob selle kvaliteedid veelgi kenamalt ja teravamalt esile," lisas ta. 

TTK arendusprorektori Tarmo Sildebergi sõnul on mõisakompleks aga väga tähtis ka kohalikule kogukonnale ja ta loodab, et koostöös arhitektidega saavutati lahendus, mis suudab ühendada tervikuks ka kõigi poolte ootused.

Õppetöö korraldamisel suurematest linnadest väljas on RKAS-i teatel oluline üliõpilastele tagada majutusvõimalused, kuna toimiv üüriturg vajalikus mahus puudub. Mõdrikul asub 1957. aastal valminud üliõpilaselamu, mida on aastate jooksul korrastatud ja remonditud, kuid mille ruumiplaan on jäänud algseks.

Üliõpilaselamu on amortiseerunud ning põhjalikul ümberehitamisel puudub majanduslik mõttekus. Seetõttu on RKAS-i hinnangul mõistlik vana üliõpilaselamu lammutada.

Uus hoone hakkab majutama kuni 116 üliõpilast ja külalist, sealhulgas õppejõude ja välisüliõpilasi, ning lisafunktsioonina võimaldama keskuses pakkuda oma köögiga toitlustamist ja suuremate konverentside-seminaride korraldamist.

Hoonesse tuleb planeerida ka üks digitaalne õppe-simulatsiooniruum, kus peab olema vee- ja kanalisatsiooni võimalus. Üliõpilaselamu-õppehoone eeldatav suletud netopind on ligikaudu 2400 ruutmeetrit. 

Konkursil sai teise koha ideekavand "Jätkuv maastik", mille autoriteks on Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Jõnn Sooniste ja Lill Volmer arhitektuuribüroost Must. Kolmandaks valiti arhitektuuribüroo Nikita Atikini ideekavand "Cucu", mille autoriteks on Eerika Alev, Eva Kedelauk, Kristel Niisuke ning Kristiina Way.

Ergutuspreemiad anti välja ideekavandile "Metsas", mille autoriteks on Andreas Krigoltoi ja Xenia Sooniste arhitektuuribüroost Niikuinii, ning ideekavandile "Oktoober" arhitektuuribüroost Kuu, autoriteks on Joel Kopli, Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv ja Liis Juuse. Preemiafond on 16 000 eurot.

Riigi Kinnisvara AS korraldas arhitektuurivõistluse koostöös Tallinna tehnikakõrgkooliga. Žüriisse kuulusid esimees Lauri Peetrimägi TTK-st, ehitusnõunik Erik Keskküla Vinni vallavalitsusest ning Maarja Kask, Emil Urbel ja Angeelika Pärna Eesti Arhitektide Liidust. Žürii koordinaator oli Ivar Lubjak Oaas Arhitektidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles