Rakvere koerad saavad jõuluks Päikese tänavale jalutusväljaku

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Paika saab koerte jalutusväljakut piirav aed.
Paika saab koerte jalutusväljakut piirav aed. Foto: Kristel Mänd

Rakvere linna esimene koertele mõeldud jalutusväljak hakkab paiknema Päikese tänav 9 kinnistul, linnametsa ääres. Jalutusväljak koosneb kahest omavahel piirdeaiaga eraldatud aedikust – üks on suurematele, teine väiksematele koertele –, kus saab oma lemmikutel lasta turvaliselt ilma rihmata joosta.

Suurtele koertele mõeldud aediku pindala on ligikaudu 1000 ruutmeetrit, väikeste koerte oma suurus umbes 700 ruutmeetrit. Tagamaks koerte ohutumat sisse- ja väljalaskmist jalutusväljakule, rajatakse aedikute ette tambur ehk koridor. Väljak piiratakse keevisvõrgust piirdeaiaga.

"Lemmikule on väga oluline oma peremehe ja perega koos veedetud aeg, aga tuleb arvestada, et koerte tõud ja iseloomud on erinevad ja nii ka vajadused. Seltsivad omavahel nii suured kui ka väikesed loomad, aga kuna mõnda väiksemat koera teise koera suurus võibolla siiski kohutab, on mõistlik, et on kaks eraldi ala koerte jalutusväljakuna," selgitas linnapea Triin Varek.

Rakvere linnametsniku Taavi Saare sõnul algasid ettevalmistused kauaoodatud jalutusväljaku rajamiseks septembris. "Linn valmistas platsi ise ette – eemaldasime suuremad kivid ja kännud, silusime maapinna," rääkis Saar.

Jalutusväljak tuleb mändide alla, seega säilitatakse kõrghaljastus. "Meie soov oli  säilitada võimalikult looduslik ilme, sellepärast ei pidanud ka puid maha võtma," jätkas ta.

Kuna koerte jalutusväljak asub linnametsa ääres, kasutati väljaku ehitamise eeltöödeks osaliselt linnametsa majandamisest saadud raha. "Et metsaga teenitud raha läheks metsa tagasi," selgitas Saar.

Linnapea Triin Varek: "Koerte jalutusväljak on Rakveres pikki aastaid oodatud projekt ja mul on siiralt hea meel, et selle aasta lõpuks esimene selline väljak valmis saab. Selge, et tiheasustusalal, korterelamute juures, on koerte jalutusväljakute vajadus samuti olemas ning uute alade loomine on järgnevate aastate arendusteema. Usun, et koerte omanikud on rahul, et tekib koht, kus saab oma lemmiku vabalt jooksma lasta, mis on väga erinev rihma otsas jalutamisest, ja kõige rohkem rahul on koerad ise. Ka loomadele on oluline sotsialiseerumine ning juba kutsikapõlvest koera harjutamine teiste koertega on võimalik ka just jalutusväljakul."

Täna jõudis koerte jalutusväljaku ehitus piirdeaia paigaldamiseni. Kui aed paigas, kaetakse väljaku pinnas koorepuruga, mille annab JELD-WEN Eesti AS. Ehituse viimases etapis tehakse kergeid haljastustöid, viimistletakse ümbrus ja paigaldatakse infotahvlid.

Koerte jalutusväljak valmib jõuludeks. Edaspidi on linnametsniku sõnul plaanis koostöös koerteomanikega väljakule lisada koertele mõeldud atraktsioone, et pakkuda neile seal rohkem tegevust. "Loodame, et uus jalutusväljak leiab tihedat kasutust," märkis Saar. "Suur tänu JELD-WEN AS-ile koostöö ja toetuse eest väljaku loomisel," lisas linnapea.

Rakvere linna koerte ja kasside pidamise eeskirja kohaselt peab koer olema avalikus kohas alati jalutusrihma otsas, lahtiselt võib koera jooksma lasta ainult spetsiaalselt koerte treeninguks, jooksutamiseks jms eraldatud ja tähistatud maaalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles