Koolipõlves tuntud kitsikusest sündis kuulsa Bernt Notke maali pusle

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Rakvere disainer Priit Verlin tegi teoks noorpõlves pähe turgatanud mõtte valmistada pusle, mille pildiks on Bernt Notke maailmakuulus maal “Surmatants”.
Rakvere disainer Priit Verlin tegi teoks noorpõlves pähe turgatanud mõtte valmistada pusle, mille pildiks on Bernt Notke maailmakuulus maal “Surmatants”. Foto: Ain Liiva

Mis mõtted tekivad noorel kunstiõppuril, kes avastab ühel hetkel, et näpud on täiesti põhjas? Kitsikus on suisa nii suur, et raha napib kõhutäite ostmiseks, rääkimata odavast veinist, mille seltsis sõpradega mõnusalt aega veeta.

Kirjeldatud olukord tabas tuntud rakverlasest disainerit Priit Verlinit rohkem kui veerand sajandit tagasi, 1992. või 1993. aasta talvel heade mõtete linnas Tartus, kus ta kunstikoolis parasjagu haridust omandas.

Õpingute kõrvalt otsiti ja leiti tol ajal juhutöid, mille eest saadud tasu aitas noorukitel hankida endale toekamat ninaesist ning talletada raha põnevateks kunstireisideks. “Me olime põhjatult vaesed, aga nagu oli suur vaesus, leidus ka tohutult palju võimalusi,” meenutas Verlin. “Kunstikoolis õppides tekkis järjekordne hetk, kus raha oli nii otsas, et ei saanud isegi Põltsamaa veini osta. Mõtlesime, mida teha, ja kõigepealt meenus, et Tartus Turu tänaval on suur katlamaja korsten – teeks Marlborole pakkumise. Võõpaks selle üleni valgeks, teeks filtri alla ja kirjutaks peale Marlboro.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles