Täna on puuetega inimeste päev

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Eile oli üleilmne puuetega inimeste päev.
Eile oli üleilmne puuetega inimeste päev. Foto: Mailiis Ollino

Täna on rahvusvaheline puuetega inimeste päev, kuid ühiskonna eesmärk võiks olla olukord, kus puuetega inimeste päev ei ole enam vajalik – iga inimene on ühiskonnale väärtuslik ja igaüks saab talle vajalikku tuge.

AS-i Hoolekandeteenused teenuste direktori Liina Lanno sõnul on erivajadusega inimeste õigustest rääkiv päev veel väga oluline: "Me ei ole veel saavutanud sellist mõistmist, et sildistamist ei toimu ja iga inimest nähakse väärtusena."

"Paraku näeme, et mõni erivajadus tekitab inimesele külge sildi ja selle taga ei nähta enam inimest kui tervikut. Meil kõigil on siin elus rollid, mille kaudu ennast näeme – perekonnaliige, õppija, kolleeg, sõber, trennikaaslane. Kui inimene on sündinud intellektipuudega või teda tabab  psüühiline haigus, on tal igapäevaselt rohkem abi vaja kui paljudel teistel. Abi pakkumisega võib kaasneda ka negatiivne mõju – inimene näeb ennast eelkõige abivajajana, hoolekande kliendina, haigena. Teised rollid jäävad tagaplaanile," jätkas Lanno.

Kui erivajadusega inimene käib huviringis, õppimas või tööl, avanevad talle uued võimalused. "Oleme kogenud, et töötamisest tulenevatest majanduslikest võimalustest olulisem on eneseteadlikkuse kasv – inimesel on elus uued väljakutsed ja rollid. Ta on samamoodi õppija, kolleeg ja sõber, kellel on kohustused. See tõendab, et vaatamata enda haavatavustele saab igaüks elu jooksul uusi oskusi omandada, ja näitab, et erivajadusega inimene on täpselt samasugune inimene nagu meie," selgitas Lanno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles