Eneseisolatsioonis olijad on väljunud kontrolli alt

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Terviseamet.
Terviseamet. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kolmandast riigist Eestisse siseneja peab püsima isolatsioonis kümme päeva, kuid iga nädal ületab kümmekond sellise kohustusega inimest riigipiiri mitu korda. Andmed isolatsiooninõude eirajate kohta edastab politsei terviseametile, kes võib rikkujale määrata sunniraha kuni 9600 eurot.

Kui juba piiril on eneseisolatsiooninõuete rikkujaid märkimisväärselt, siis kui palju on näiteks meie maakonnas neid, kes peavad haigena või haige lähikontaktsena eneseisolatsioonis olema? Ida prefektuurist vastati, et politsei teeb kontrolli ainult piiril, ja soovitati selle küsimusega terviseametisse pöörduda. Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar rääkis, et kevadel eriolukorra ajal kontrollis eneseisolatsioonis olijaid politsei. Nüüd on see terviseameti ülesanne, kuid ametkonnal puudub kontrolliks ressurss. “Loomulikult, kui tuleb kaebus, siis uurime ja menetleme,” ütles Saar. Tema sõnul on üks võimalustest teha politseile ametiabipalve, kuid samas saab terviseamet aru, et eneseisolatsioonis olijate suure arvu tõttu pole ka korravalvuritel ressurssi neid kontrollida.

Terviseameti kommunikatsioonijuht kiitis Lääne-Virumaa elanikke. Vähemalt ei ole ametkonna andmetel tulnud kedagi siin karistada eneseisolatsiooni nõuete rikkumise eest.

Ressursipuudus kimbutab ka kaitsemaskide kandmise kohustuse täitmise kontrollimist. “Tuleb arvestada sellega, et kuigi terviseamet on tõepoolest maskide järelevalve osas kohtuväline menetleja, pole terviseamet sellistele menetlustele keskendunud organisatsioon ega oma vastavat inimressurssi,” nentis Saar. Terviseamet ja politsei teevad maskikandmise kontrollimisel koostööd. Saare sõnul soovivad mõlemad ametkonnad eelkõige inimesi nõustada ja kaitsta. “Seega pole karistamine kaugeltki meie esimene valik,” lausus Saar. Tema sõnul mõistab terviseamet, et maskikandmise kohustus on värske ning seega võtab sellega harjumine ka mõnevõrra aega. “Seda enam tunneme rõõmu tõsiasja üle, et inimesed on maskide kasutamise kombe kiiresti omaks võtnud ning kaupluses liikudes näeme märksa rohkem maskiga kui maskita inimesi,” ütles Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles