Politsei saadab kümnendat aastat liiklusrikkujatele musta jõulukaardi

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Politsei saadab kümnendat aastat liiklusrikkujatele musta jõulukaardi.
Politsei saadab kümnendat aastat liiklusrikkujatele musta jõulukaardi. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Lääne-Virumaal saab musta jõulukaardi 35 liiklusseaduse rikkujat. Meie maakond on kaardisaajate pingerea lõpus koos Valgamaaga, kus saadetakse 30 hoiatavat kaarti.

Küsimusele, mida meie maakonnas on musta jõulukaardi saajatest kõige paadunumad rikkujad teinud, vastati Ida prefektuurist, et selliseid andmeid ei väljastata.

Kümnendal politsei mustal jõulukaardil on motiivid kõigilt varasemate aastate kaartidelt. "Kaardiga koputame liiklusrikkujate südametunnistusele ning soovime neile turvalist uut aastat, et keegi ei satuks mõnda kaardil kujutatud situatsiooni," ütles politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Must kaart saadetakse inimestele, kes on aasta jooksul toime pannud neli või rohkem liiklussüütegu. Tänavu on kaardisaajaid 770, kellest sada saavad kaardi teist korda ning kümme kolmandat korda. Üldse panid korduvrikkujad aasta jooksul toime pisut enam kui 4400 rikkumist.

Kõige rohkem ehk 15 liiklusväärtegu tegi tänavu 34-aastane mees. Varasematel aastatel on tal olnud üksikuid rikkumisi.

Enim panid musta kaardi saajad toime kiiruseületamisi, mis moodustasid 36 protsenti kõigist nende rikkumistest. Sagedasemate rikkumiste seas on ka tehnonõuetele mittevastava sõiduki juhtimine ja sõiduki juhtimine sõiduõigust omamata, foori keelava tule ajal sõitmine ning sõiduki juhtimine joobeseisundis. Kuuskümmend kuus korduvrikkujat põhjustasid viimase aasta jooksul 71 liiklusõnnetust, milles sai vigastada 39 inimest.

Kõige rohkem on rikkujate seas 25–29-aastaseid Eesti kodakondsusega põhiharidusega noormehi. Kaardi saab ka 36 naist. Noorim korduvrikkuja on 18-aastane ning vanim 79-aastane.

Kaardi saajatest enamik ehk 349 elab Harjumaal, neist 268 Tallinnas. Ida-Virumaal saadeti 105, Tartu maakonnas 72 ja Pärnu maakonnas 59 kaarti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles