Kinkima peaks emotsioone ja aega, mitte võlgu iseendale

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Ka kallis kingituse pakkimine on üsna mõttetu, kui pakend puruks rebitakse ja minema visatakse. Üks võimalus on pakk ümbritseda vana ajalehega.
Ka kallis kingituse pakkimine on üsna mõttetu, kui pakend puruks rebitakse ja minema visatakse. Üks võimalus on pakk ümbritseda vana ajalehega. Foto: Mailiis Ollino

Turumajanduslikus ühiskonnas on jõulude ajal raske mööda vaadata kõikvõimalikest sooduspakkumistest, vilkuvatest tuledest, ostupõrgutest. Paraku pole asjatundjate sõnul jõulude ajal haruldane nähtus, kui kingiostude valest planeerimisest saab alguse keerlemine laenude ja võlgade karussellil.

Jõulud on aeg, mil ka majanduslikult kõige konservatiivsemale inimesele meeldib rohkem kulutada. Kingid lastele, elukaaslasele, sõpradele ja sugulastele. Kui igaühele midagi poest osta, on väljaminek märgatav. Hea, kui see toimub säästude arvelt, halvem, kui järelmaksu või laenuga, nagu seda üsna tihti ette tuleb.

Kohtutäitur Elin Vilippus rääkis, et kuigi otsene statistika puudub, võivad tema hinnangul paljud makseraskused alguse saada just mõtlematust kingituste tegemistest. “Kuna ühiskondlik suund on sinnapoole, et mida rohkem ostad, seda õnnelikum sa oled, toimub jõulude ajal meeletu ületarbimine,” ütles Vilippus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles