Kolm maakonna kooli kannavad UNESCO ühendkoolide silti

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
UNESCO ühendkoolide võrgustiku eesmärk on toetada inimestevahelist paremat läbisaamist ja rahu maailmas.
UNESCO ühendkoolide võrgustiku eesmärk on toetada inimestevahelist paremat läbisaamist ja rahu maailmas. Foto: Rakvere põhikool

Rakvere põhikooli ehib nüüd UNESCO ühendkoolide silt – sildiomanikud on ka Tamsalu gümnaasium ja Kadrina keskkool. 

"Sildi saamine on vaid kinnitus sellele, et jätkame oma tegevustega ja otsime uusi põhikooliõpilastele sobivaid võimalusi. Kõik saab aga alguse sellest, et juba algklassiõpilane õpib ümbrust, sealhulgas kaasõpilasi ja loodust, märkama ning austama. Vihmas, tuules, pakases ja päikeses matkates ning vaatlusi tehes paranevad koostöö- ja suhtlemisoskused," rääkis Rakvere põhikooli abiõpetaja ja loodusringi juhendaja Vilja Padonik, kes projekti koolis eest veab.

Padoniku sõnul osaleb nende kool UNESCO koordineeritud Läänemere projekti programmides juba kümme aastat. "Minu kunagine loodusringi juhendaja Linda Metsaorg kutsus mind osalema õpetajate merepäevadel Viinistul. Sealt edasi alustasime liikumist väikeste sammudega. Osalesime merelindude loendamise ja rannikuvaatluste programmides, rahvusvahelistel rändlindude loendustel BirdWatch, kesktalvistel veelinnuloendustel ning kevadistel vaatluspäevadel," kõneles Padonik.

Rakvere põhikooli õpilased on koos teiste võrgustiku kooliõpilastega käinud laagrites Pärispeal, Raudsillal ja Viinistul ning rahvusvahelises laagris Taanis Årø saarel. "Meie tegevused on seotud rohkem Läänemere projektiga, kuid oleme korraldanud ka maailmahariduse alla kuuluvat õiglase kaubanduse päeva ning osalenud MTÜ Mondo korraldatud õpilaskonverentsil. Õpetajad on osalenud kestliku arengu eesmärkide teemalistel süvaõppekursustel," täpsustas Vilja Padonik.

UNESCO ühendkoolide võrgustik sai alguse aastal 1953, et toetada inimestevahelist paremat läbisaamist ja rahu maailmas. UNESCO ühendkoolid hoiavad au sees UNESCO ja ÜRO põhikirjade keskseid väärtusi ja põhimõtteid. UNESCO ühendkoolide võrgustikus on üle 11 000 õppeasutuse 181 riigist, Eestis on liikmeskoole 45.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles