Noored aitasid täita asenduskodus elavate laste südamesoove

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Heategevuse abil täituvad paljude laste jõulusoovid.
Heategevuse abil täituvad paljude laste jõulusoovid. Foto: Arvo Meeks

Rakvere eragümnaasiumi noored aitasid täita asenduskodu peres elavate laste südamesoovid. 

Kaheteistkümnendat aastat kogus MTÜ SEB Heategevusfond kokku laste, kelle koduks on mõni Eesti asendus- või turvakodu, jõulukingisoovid. Jõulueelsel nädalal tehti üleskutse leida projektiga "Jõulusoovide puu" head inimesed, kes aitaksid täita 96 asenduskodu peres elava lapse südamesoovid.

Rakvere eragümnaasiumi 11. klassi õpilane Grethe ütles, et nemad lepivad juba mitmendat aastat järjest omavahel kokku, et nad ei tee väikseid jõulupakke üksteisele. "Annetame klassiga sellepärast, et meil on pered olemas ja meie saame jõulude ajal kingitusi, aga lastel, kes elavad asendus- või turvakodus, oma toetavat pere ei ole. Nemad ootavad ju ka kinke ja meie saame aidata, loobudes koolis tehtavatest loosipakkidest," sõnas ta. 

Grethe rääkis, et SEB Heategevusfondi jõulupuult lapsi valides, kelle heaks toetus anda, sai sel aastal määravaks tutvus. "Üks tüdruk käib meie klassis ja teine meie koolis. Kahe ülejäänud lapse puhul oli tähtis see, et neil oli konkreetne kingisoov südamliku põhjendusega, mitte lihtsalt kinkekaart," selgitas neiu.

Nii said Rakvere õpilaste toel täidetud nelja lapse või noore jõulusoovid, teiste seas näiteks kinkekaart hobuvarustuse soetamiseks, juhtmeta kõrvaklapid lauluringis käivale ja muusikat armastavale poisile ning lõhn sportlikule noormehele.

Õpetaja Janne Jõeots hindab kõrgelt, et annetamise kaudu on võimalik õpetada noortele annetamiskultuuri, ning tal on hea meel, et noored peavad teiste laste rõõmu tähtsamaks kui klassikaaslase käest saadavat kingitust. Ta selgitas, et tema juhatatav 11. klass on juba teist aastat valinud loosipakkide asemel annetuse SEB "Jõulusoovide puu" kaudu. "Kuna meil on suur klass – 50 õpilast –, siis oleme teinud niimoodi, et nad toovad paari peale viis eurot. Kui mõnest ekskursioonist või käimisest raha üle jääb, siis läheb see ka annetuseks. Tänavu aastal oli neil võimalus valida ka oma klassikaaslane, kes on asendusperest, ja üks koolikaaslane, aga muidu nad valivad selle järgi, kui hästi üks või teine soov põhjendatud on. Saime kingi teha neljale lapsele, kokku 160 eurot."

SEB Heategevusfondi tegevjuht Triin Lumi ütles, et jõuluõhtul kingituste saamine on paljude laste jaoks aasta kõrghetk. "On oluline kuulata ja märgata, mida laps tegelikult soovib – iga soovi taga on omaette lugu. Lapsed, kes ei saa elada oma päritoluperes, on oma kirjades lahti mõtestanud, miks just see kink talle on oluline. Olgu sooviks kõrvaklapid, mis aitavad suures peres kasvades aeg-ajalt omaette olla, või aktiivsusmonitor, mis motiveerib kiirendama sammu teel koolist trenni, või tõukeratas, millel koos sõpradega kodutänavas ringi sõita, või raamat arheoloogiast – igal soovil on kindel mõte ja põhjendus," kõneles ta laste jõulusoovidest. 

Heal annetajal oli võimalus anda oma panus "Jõulusoovide puu" projekti kaudu laste unistuste täitmiseks. Tehtud annetuste eest soetati jõulusoovide nimekirjas olevad kingitused. Iga lapse kink komplekteeriti individuaalselt.

"Jõulusoovide puu" projektis osalevad asendus- ja perekodud ning laste turvakodud: Valga perekodu, Koeru perekodu, Taheva sanatoorium, Haiba lastekodu, Tartu perekodu Käopesa, Elva laste- ja perekeskus, Vinni perekodu, Narva sotsiaaltöökeskus, MTÜ Maria ja Lapsed, Sillamäe laste hoolekandeasutus Lootus, Tallinna laste turvakeskus, Tallinna lastekodu, Kiikla lastekodu, Südamepaik, Viljandi perekodu, Siimusti lastekeskus Metsatareke, Tilsi perekodu, Kehra perekodu, Vahtramägi MTÜ Mäe-kodu, Pärnu laste ja noorte tugikeskus, Haapsalu hoolekandekeskus, Tartu laste turvakodu.

Jõulusoovid leiab aadressilt www.heategevusfond.ee/joulupuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles