Karu tudub ja kitsed saavad veel ise hakkama

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Leebetel talvedel saavad loomad ise hakkama, aga karmimatel peab nende toitmisse teadlikult suhtuma.
Leebetel talvedel saavad loomad ise hakkama, aga karmimatel peab nende toitmisse teadlikult suhtuma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pikkade pühade ajal lähevad paljud linnainimesed oma maakodudesse ja juhtub, et head mõeldes otsustatakse ulukitele pidulikku olemist tekitada.

Rakvere Jahindusklubi tegevjuht Jaan Villak kurtis, et jõulude ajal metsloomade toitmine kipub jääma ühekordseks projektiks. Metsloomade toitmisel on mõtet, kui seda tehakse regulaarselt ja teadlikult. Eriti halb on, kui ühekordne toiduviimine leiab aset loomadele raskel aastal, kui on palju lund ja raske ise toitu kätte saada. Metsaelanik tuleb järgmine kord samasse kohta, kus teda eelmine kord kostitati, ja raiskab sellega talvel väärtuslikku energiat.

"Kui on selline peaaegu lumetu talv, siis polegi võibolla vaja midagi viia," kinnitas jahimees ning lisas, et kui on kange tahtmine mõni porgand või kapsas metsa viia, pole vahet, võimalik, et keegi need ikka ära näksib. Tuleb välja, et metskits armastab õunaseemneid, kus on palju vitamiine, viljalihast ta suurt ei hooli. Kitsedele on lumerohked talved eriti vaevarikkad, kuna nad peavad endale magamiseks aseme lume alt välja kraapima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles