Virumaa Muuseumide külastajat aitab nüüd elektrooniline giid

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Virumaa Muuseumidel on nüüd elektrooniline giid.
Virumaa Muuseumidel on nüüd elektrooniline giid. Foto: Virumaa Muuseumid

Koos elektroonilise giidiga saab nüüd jalutada Palmse mõisas, Rakvere linnuses, Eesti politseimuuseumis, Rakvere linnakodaniku majamuuseumis ja Kalame talumuuseumis Karepal.

SA-l Virumaa Muuseumid on külastajatele valminud kasutajasõbralik mitmekeelne elektrooniline giidilahendus, mis pakub sisukat külastust nii kohalikele kui ka välismaalt saabuvatele muuseumisõpradele. Elektrooniline giid jagab infot eesti, vene, inglise, soome, saksa, läti ja leedu keeles.  

"Valminud lahendus muudab meie muuseumite külastuse sisukamaks, pakkudes iseavastamise rõõmu ning kvaliteetse külastuse kogemust. Ootame suure huviga külastajate tagasisidet loodud lahendusele," rääkis projekti eestvedaja Kätri Kaik.

Kaik nimetas, et koroona ajal, mil grupikülastused on piiratud, on elektrooniline giid hea lahendus. Elektroonilise giidi puhul on peamisteks märksõnadeks innovaatilisus, kasutajasõbralikkus ja lihtsus nii külastaja kui ka muuseumitöötaja seisukohalt. Loodav lahendus ei eelda eraldi tehniliste seadmete soetamist või programmi allalaadimist, vaid külastaja kasutab elektroonilist giidi QR-koodi abil enda telefonis või tahvelarvutis.

Muuseumis liikudes tuleb jälgida ruumides ja eksponaatide juures olevaid numbreid ning museaale puudutav info on leitav elektroonilisest giidisüsteemist. Kõige huvipakkuva kohta saab elektroonilisest giidist lugeda või kuulata Google Text-to-Speechi kõnesüntesaatori abil.

"Inglise, saksa, vene keeles on kõnesüntesaatori tase väga hea, kuid eesti ja läti keeles vajab veel arendamist, kuid igal juhul on kasutatav," rääkis Kaik. "Meie elektrooniline giid ei ole võrreldav küll audiogiidiga, kus tuntud näitleja on teksti sisse lugenud, kuid väga praktiline, mugav, lihtsasti käsitsetav ning väikeste püsikuludega." 

Lahendus sai teoks muinsuskaitseameti projekti "Muuseumide kiirendi" projektitoetuse raames, selle arendajaks oli Union Fintech OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles