Jõulukuuski põletatakse ühistes lõketes

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Mitmel pool süüdatakse kolmekuningapäeval või mõni päev hiljem ühised kuuselõkked.
Mitmel pool süüdatakse kolmekuningapäeval või mõni päev hiljem ühised kuuselõkked. Foto: Marianne Loorents

Kolmekuningapäeval viiakse jõulukuused vana kombe kohaselt välja. Mitmel pool on lähipäevil plaanis ühised kuusepõletamised.

Täna õhtul koguneb Sõmeru rahvas Puiestee tänava äärsele haljasalale, kus tehakse kuuselõke. "Eelmistel aastatel oleme jaganud ka kaerahelbeputru, kuhu on peidetud kolm mandlit – nende leidjatest saavad Rakvere valla kuningad või kuningannad. Tänavu jääb koroona tõttu pudrusöömine ja kuningate leidmine kahjuks ära," rääkis Rakvere valla kultuurinõunik Siiri Saarmets.

Küll aga tuleb laulma Rakvere Segakoor ja esinema tuletantsijad Tartust. "Selline kuuskede põletamise komme sai Sõmerul alguse sellest, et prügikastide juurde kippus kogunema jõulukuuski. Lihtsam on need ühises lõkkes ära põletada kui prügimäele viia," lisas Saarmets.

Rakveres põletatakse Tarvanpää Seltsi eestvedamisel ühiselt kuuski Ausambamäe pargis homme, 7. jaanuaril. "Saadame ühiselt vanade traditsioonide järgi kuused teele," rääkis Egert Eenmaa Tarvanpää Seltsist. "Vanasti oli kuusepõletamine advendiaja ja eelmise aasta kokkuvõtteks, et eelmisest aastast hea kaasa võtta ning uueks aastaks hea vastu võtta."

Pühapäeval, 10. jaanuaril kogenetakse ühiselt kuuski põletama ka Laekvere kruusaaugus ja Pajusti laureaatide tammikus.

Lisaks kuuskede põletamisele on Pajustis kolmas tammiku talvine tantsupidu. Laekveres aga nimetatakse üritust jõuluaja lõpu ja 2021. aasta alguse tähistamiseks. "Teeme seda päevasel ajal, et lastel oleks ka tore kelgutada," märkis Laekvere rahvamaja juhataja Liisa Uukkivi.

Kes kuuske põletada ei taha, see saab selle tasuta viia Lääne-Viru jäätmekeskusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles