Palermo massimõrvast möödus pühapäeval 102 aastat

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Palermo monumendil on keeruline ajalugu. Monument avati 12. jaanuaril 1935. aastal. Lõhuti septemberis 1940 ning taasavati 23. juunil 1995. aastal. 
Palermo monumendil on keeruline ajalugu. Monument avati 12. jaanuaril 1935. aastal. Lõhuti septemberis 1940 ning taasavati 23. juunil 1995. aastal. Foto: Meelis Meilbaum

10. jaanuaril 1919. aastal pandi Rakveres Palermo metsas toime üks metsikumaid veretöid, mida bolševikud oma lühikese võimuperioodi ajal Eesti pinnal vabadussõja algul tegid. Massimõrva käigus tapeti 82 ohvrit.

See oli kolmas kord lühikese ajavahemiku jooksul, kui Palermos toimusid mahalaskmised.  Enne seda oli hukkamine korraldatud 7. jaanuaril ja detsembri lõpus.

7. jaanuaril mõrvati koos paljude linlaste ja koguduse liikmetega Rakvere Kolmainu koguduse abiõpetaja Valter Paucker, kes meenutuste kohaselt oli alustanud haua äärel seistes tuntud koraali "Las ma läen". Sellega olid teised hukatavad kaasa läinud ja peagi oli kõlanud mõrvarite püsside ees seisjate suust vaimulik palvelaul. Teise salmi keskel oli lastud kogupauk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles