Galerii ⟩ Skandaalses Luha laudas läheb loomadel väidetavalt hästi

Copy

Mullu novembris loomade väärkohtlemisega avalikkuse tähelepanu pälvinud Luha laudas on spetsialistide hinnangul lehmad nüüd toidetud ja hooldatud.

Loomakaitsjate lokkulöömise tulemusena pälvis olukord Assamalla külje all Luha laudas ka veterinaar- ja toiduameti (VTA) tähelepanu ning ametkond võttis loomapidamise oma kontrolli alla. VTA ida regiooni loomatervishoiu juhtivspetsialist Kaja Vainula ütles, et käis laudas viimati eelmise nädala esmaspäeval ja teisipäeval. Vainula sõnul on loomadel sööt ja allapanu olemas. Loomapidaja toimetab seal tavaliselt hommikupoolikul. Ametkonnal praegu talle mingeid etteheiteid ei ole.

Küsimusele mõne looma kõhna väljanägemise kohta vastas Vainula, et see puudutab eriti mustavalgekirjusid lehmi. Spetsialist selgitas, et kõhn välimus on jälg vasikaeas kogetust. "Hoiame jätkuvalt pilku peal," sõnas Vainula ja lisas, et kui omanikul tekib probleeme loomade pidamisega, lubas ta sellest ka ametkonda teavitada.

Umbes 70-pealine kari kuulub osaühingule Alatfar. Äriühingu juhatuse liige Tauri Tarkusep ütles, et loomadel on võimalus nii laudas olla kui ka väljas käia. "Hästi läheb," andis Tarkusep hetkeolukorrale hinnangu. Tema sõnul praegu raskusi loomapidamisega ei ole.

Halvast olukorrast Luha laudas teavitas sotsiaalmeedia vahendusel mullu novembris avalikkust Eesti Loomakaitsjate Liit. Laudas käinud MTÜ Loomapäästegrupp Lääne-Virumaa piirkonnajuhi Erko Elmiku kirjelduse järgi puudus lehmadel allapanu, loomad olid sõnniku sees. Sõnnikus vedelesid ka surnud vasikad. Joogikopad olid täidetud virtsaga. Ja osa loomi ei ulatunudki lühikese keti tõttu jooginõuni. Sööt koosnes hallitanud märjast heinast, mistõttu oli lehmadel kõht lahti.

VTA oli valiku ees, kas loomad omanikult ära võtta või mitte. Sel juhul oleks need pidanud seaduse järgi andma kohalikule omavalitsusele ehk konkreetse juhtumi puhul Tapa vallale. Loomi siiski ära ei võetud, sest loomaomanik täitis tähtajaks VTA tehtud ettekirjutused.

VTA sai vihje Luha laudas valitseva halva olukorra kohta ka eelmise aasta 17. juunil, kuid toona kontrollimisel mingeid olulisi rikkumisi ei avastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles