Teisipäeval möödub 102 aastat Rakvere linna vabastamisest vabadussõjas

Copy
Vabadussõjas võidelnute mälestamiseks saab sel aastal igaüks süüdata küünla ilma kogunemata. 
Vabadussõjas võidelnute mälestamiseks saab sel aastal igaüks süüdata küünla ilma kogunemata. Foto: Meelis Meilbaum

Teisipäeval möödub 102 aastat otsustavatest lahingutest, mille käigus Eesti rahvavägi ja Soome vabatahtlikud Rakvere linna vabadussõjas vabastasid.

Eesti ja Soome väeüksused sisenesid 1919. aasta 12. jaanuari ööl ja varahommikul Rakverre ning vabastasid linna punavägede käest. See päästis paljude inimeste elu, kuna bolševikud ei jõudnud massimõrva Palermo metsas lõpuni viia ega kõiki vange hukata.

Tänavu jäävad koroonaviiruse laialdase leviku tõttu ära tavapärased sõnavõttudega mälestusmiitingud. Mälestussammaste jalamile asetatakse pärjad ilma kõnesid pidamata:

kell 10 toimub see Ausambamäel ja kell 10.30 Palermo metsas asuva punase terrori ohvrite mälestuskivi juures. 

"Süütame homme küünlad ja asetame pärjad mälestussammaste jalamile, et mälestada neid, kes võitlesid meie vabaduse eest, makstes selle eest oma eluga," rääkis Rakvere linnapea Triin Varek, "Kõigile neile kuulub meie igavene tänu. Võimatu on unustada koletut veretööd, mis Palermo metsas aset leidis. Kõik see kokku peaks igaühele meelde tuletama, et vabadusel on valus hind ning vabadust ei tohi võtta iseenesestmõistetavalt. Loodan siiralt, et praegused ja tulevased põlvkonnad oskavad vabadust hinnata ja hoida ning keegi kunagi ei pea enam läbi elama sõjakoledusi. Hing on hell kurbusest ohvrite pärast ning tänutundest kätte võideldud vabaduse eest."

Kevadesse lükkub aga igaaastane Rakvere vabastamise aastapäeva tähistamiseks peetav laskevõistlus.

Tagasi üles