Bussijuhid olid möllanud lumetormis püsti hädas

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Tuisk kattis sõiduteed ühtlaselt lumega ja piiras nähtavust, muutes bussijuhtide töö keeruliseks.
Tuisk kattis sõiduteed ühtlaselt lumega ja piiras nähtavust, muutes bussijuhtide töö keeruliseks. Foto: Marianne Loorents

Bussijuht Ago rääkis, et eile hommikul sõitis ta Kiviõlist Rakverre ja suur maantee oli normaalne. Seejärel läks ta liinile Rakvere–Haljala–Kandle–Varangu. Ja olukord muutus kardinaalselt.

Ago sõnul oli kõrvaltee lahti lükkamata. “Ukerdasin Varangu kandis,” kirjeldas ta hommikust sõitu. Ukerdades nägi bussijuht, kuidas üht lumme kinni jäänud autot välja tõmmati. “Ei hakanud riskima, ma oleks sinna jäänudki,” põhjendas Ago, miks otsustas tuldud teed tagasi sõita ja ringiga minna.

Sohvri sõnul pole tal veel ette tulnud, et enda ja reisijate turvalisuse huvides oleks pidanud sõidu katkestama, tavaliselt on ta valinud teise tee, mis paraku aga toob kaasa selle, et osa peatusi jääb vahele.

Bussijuht ütles, et tuisuga on eriti halvas olukorras lagedad põldudevahelised kõrvalteed. “Lähen kell 14.40 jälle liinile ja mõtlen, kas pääsen läbi või ei pääse,” sõnas Ago. Eile hommikul hilines nimetatud liin Haljalast väljudes kümme minutit.

Bussijuht Rein sõitis eile hommikul liinil Väike-Maarja – Simuna – Laekvere – Rakvere. Kuni Simunani tema sõnul tee üle nuriseda ei saanud. Aga kui ta Simunast Rahklasse ja sealt edasi Laekverre sõitis, läksid teeolud järsult halvemaks. “Tükk tegemist oli, et läbi saada,” sõnas Rein ja selgitas, et liikuda sai vaid keset teed ühes reas. Ning kui mõni sõiduk vastu tuli, oli ta sunnitud peatuma. Sõidugraafikust jäi ta maha umbes kuus minutit.

Transpordifirma GoBus Rakvere regiooni direktor Rein Kaljuveer ütles, et otsest statistikat nad pole teinud, kuid tuisu tõttu hilinevad peaaegu kõik liinibussid.

Ei hakanud riskima, ma oleks sinna jäänudki.

Ago, bussijuht

“Suvise kiirusega sõita ei saa,” sõnas Kaljuveer ja lisas, et liinibussidel on suvine ja talvine sõidugraafik ühesugune.

Küsimusele teehooldajate tegevusest vastas Kaljuveer, et paremaks pole midagi läinud. Ta tõi näite eelmisest lumesajust, mille ajal ei saanud teemehed tema hinnangul hakkama suurtegi teede korrashoiuga, kõrvalteedest rääkimata.

Kaljuveeri sõnul võib tuisuga juhtuda, et ei näegi, kust sõidutee läheb. “Bussijuhid sõidavad, sest tee on veel meeles,” viskas ta nalja.

Maanteeameti ida regiooni korrashoiu juhtivinsener Ivan Nikitin ütles, et teemehed panid eile rõhku põhimaanteedele ja kõrvalteede puhastamine võttis aega.

Nikitin ütles, et liinibussid suurendavad küll liiklussagedust, kuid pelgalt nende pärast teehooldust ei tehta. Nikitini sõnul on rasked ilmaolud igal pool. “Sõidukijuhid peavad sellega arvestama,” lisas ta.

Tuisk muutis bussijuhtide töö keeruliseks.
Tuisk muutis bussijuhtide töö keeruliseks. Foto: Marianne Loorents
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles