Rakvere linn kaardistab eterniidi ja asbesti sisaldavate toodete kogust

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Asbesti, mille tolm on kahjulik, sisaldub eelkõige eterniidis.
Asbesti, mille tolm on kahjulik, sisaldub eelkõige eterniidis. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaministeerium soovib kaardistada Eestis veel kasutuses olevat asbesti sisaldavate toodete kogust, et paremini planeerida järgmiste perioodide toetusi asbesti sisalduvate jäätmete kogumiseks. Selle tarvis teeb Rakvere linnavalitsus küsitluse, milles palutakse linnaelanikel ja ettevõtjatel anda teada oma valduses olevatest eterniidikogustest ja ka muudest asbesti sisaldavate materjalide kogustest, millest soovitakse vabaneda.

Asbesti sisaldub eelkõige eterniidis, kuid ka muudes vanades ehitusmaterjalides.

Andmeid kogutakse kuni 28. jaanuarini. Küsitlusele saab vastata aadressil: https://rakvere.kovtp.ee/et/eterniidi-ja-asbesti-sisaldavate-toodete-kaardistamine.

Linnavalitsuse keskkonnaspetsialisti Riin Sikka sõnul oodatakse infot kõigilt, kelle kinnisvaral on eterniitkatus või mille ehitusmaterjalina on kasutatud mõnda muud asbesti sisaldavat materjali. "Linna seni korraldatud eterniidi tasuta äraandmise kampaaniad on näidanud, et eterniiti on Rakveres inimeste käsutuses veel väga suurtes kogustes," rääkis ta. "Asbestitolm on väga kahjuliku mõjuga inimese tervisele – sissehingamisel jääb see kopsu pidama ning võib põhjustada organismis vähkkasvajaid. Seetõttu on väga oluline, et eterniidi- ja asbestijäätmed jõuaksid korrektselt utiliseerimisse. Kahjuks jäävad asbestijäätmed ka tihtipeale niisama aianurka kuhjuma, kuna nende vastuvõtt jäätmejaamades ei ole taskukohane," selgitas Sikka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles