Riik tõstab ajateenija lapse toetust kolm korda

BNS
Copy
Riik tõstab 1. juulist ajateenija toetuse vastavalt auastmele kuni 200 euroni kuus ja suurendab ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetust seniselt 300 eurolt 900 eurole.
Riik tõstab 1. juulist ajateenija toetuse vastavalt auastmele kuni 200 euroni kuus ja suurendab ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetust seniselt 300 eurolt 900 eurole. Foto: Vladislav Musakko

Riik tõstab 1. juulist ajateenija toetuse vastavalt auaastmele kuni 200 euroni kuus ja suurendab ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetust seniselt 300 eurolt 900 eurole.

Praegu on ajateenija igakuine toetus 100–150 eurot kuus. 1. juulist jõustuva määruse järgi tõusevad toetused vastavalt auastmele ja väljaõppele 100–200 eurole kuus.

Ajateenistusse suunatud kutsealuse lapsele on ettenähtud toetus, mida makstakse iga kuu kuni isiku ajateenistuses viibimise lõpuni. Sama õigus rakendub ka asendusteenistuse puhul.

Toetuse suuruseks on praegu 300 eurot kuus. Samas on praktika näidanud, et 300 euroga on keeruline toime tulla, kuna lisaks lapsele esmatarbekaupade ja toidu tagamisele on vaja tagada eluaseme ning lasteaia ja kooliga seotud kulud. Eriti puudutab see perekondasid, kus isik, kes viibib ajateenistuses, on perekonna ainus toitja ja ülalpidaja. Seetõttu tõusebki toetus 900 eurole. 

2020. aastal on makstud ajateenija lapse toetust ligikaudu 25 lapsele kogusummas 90 043 eurot. Ajateenija või asendusteenistuja lapse toetuse eesmärk on tagada ajateenija ja asendusteenistuja lapsele tema hooldamise ja kasvatamisega seotud kulutuste osaline hüvitamine ajal, mil üks lapsevanematest on suunatud täitma riigikaitselist kohustust.

Ajateenijale makstakse ajateenistuse esimesest päevast toetust 100 eurot kuus, reamehe või madruse auastmes ajateenijale säilib esimesel kaheksal kuul sama toetus, seisab kaitseministeeriumi määruse seletuskirjas.

Kaprali või vanemmadruse auastme saamisel enne üheksandat kuud makstakse toetust 125 eurot kuus. Kui reamehe, madruse, kaprali või vanemmadruse auastmes ajateenija teenib 11-kuulises ajateenistuses, siis alates üheksandast kuust on toetus 150 eurot kuus. Teised ajateenija toetused lähtuvad läbitud väljaõppest ja auastmest: nooremseersant või nooremmaat saab 175 eurot kuus ja seersant/maat 200 eurot kuus.

Ajateenija toetust tõsteti viimati 2015. aastal. Toetuse eesmärk on võimaldada ajateenijal katta kulud eeskätt isiklikele esemetele ja teenustele, mis ei ole tagatud ajateenistuse jooksul kaitseväe poolt, nagu mobiilsideteenus ja hügieenitarbed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles