Koristuspäev aitab vähendada digitaalset jalajälge

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Nutiseadmest on mõistlik kustutada kasutud failid ja andmed. 
Nutiseadmest on mõistlik kustutada kasutud failid ja andmed. Foto: Elmo Riig

Telia, Eesti Maailmakoristuspäev, Tartu loodusmaja ja Tallinna ülikool kutsuvad kõiki inimesi ja ettevõtteid osalema digitaalsel koristuspäeval, et enda nutiseadmed kasututest failidest ja andmetest puhtaks teha.

Kolmas digitaalne koristuspäev toimub 29. jaanuaril.

Eesti Maailmakoristuspäeva eestvedaja Mart Normeti sõnul on oluline, et ühiskonnas teadvustaks iga liige enda digitaalse jalajälje mõju keskkonnale, milles mängib suurt rolli üha enam kasvav digiprügi hulk. "Kui me räägime digiprügi koristamisest, siis sellel on otsene seos kliima soojenemise peatamisega. Oleme ausad, meie kõigi jaoks on oluline seda pidurdada," lausus Normet.

Ühest küljest aitab digiprügi koristamine vabastada nutiseadmete salvestusruumi ning muuta seadmed kiiremaks. Teisalt aitab kasutuna seisva digisisu kustutamine vähendada otseselt COjalajälge, mis omakorda annab panuse keskkonnahoidu. "Näiteks täna on neli protsenti kogu maailmas tekkivatest heitkogustest seotud internetiga, viie aasta pärast on see juba kahekordne. On oluline, et me mõtleksime ja teadvustaksime, et igal meie sammul ja klikil on mõju," ütles Normet.

Kõik inimesed ja organisatsioonid, kes soovivad digikoristuspäeva algatuses kaasa lüüa, saavad end kirja panna veebilehel https://koristuspaev.digitark.ee/. Soovitusi ja nippe selleks, kuidas oma seadmeid hooldada ning digiprügist vabastada, leiab Digitarga tehnoloogiablogist https://digitark.ee/teemad/digitaalne-koristus/. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles