Kogu ilm on mustvalge

Copy
Mäehansu talu perenaine Marge Salumäe kits Nöpsiga.
Mäehansu talu perenaine Marge Salumäe kits Nöpsiga. Foto: Piret Saul-gorodilov

Kogu ilm on mustvalge. Väga ilus, aga värvid on kadunud. On vaid valge ja must ja hall. Nii taevas kui ka maa peal, looduses ja inimeste seas. Looduses valitseb valge, inimeste seas pigem must – kõik on nii halb ja paha: paha viirus, paha lumi, paha valitsus, paha opositsioon ja kõik muu on ka paha. Hea on istuda kodus ja mitte sellest välja teha, las nad rapsivad, küll ära väsivad. Mulle tundub, et see on valdav emotsioon. Ma ei ole kindel, et me peame laskma rapsida endi saatustega, endi riigiga, me ise saame ju pihta.

Aga mina istun kodus ja kütan pliiti, ma ei pääse kuhugi. Olen hundivalves. Jahimehed helistasid jälle, et hoidke nüüd lambad kinni, hundijäljed on kohe teie maja taga. Eks nad seal ole, metskitsekari kadus juba mõnda aega tagasi üle tee rapsipõllult ära, küllap nad kartma hakkasid.

Meie lambakari on ikka saanud laudast väljas käia, jalutamas, jahutamas. Biopõrandaküte töötab praegu täistuuridel ja loomadel on palav. Sügavallapanusõnnikut on juba paks kiht kogunenud ja see käärib, tekitab soojust. Lauda katuselt ulatuvad purikad maani, lumi katusel sulab. Hommikul laseme loomad ikkagi välja, õhtul, enne pimedat, ajame lauta tagasi, laut ju kohe maja juures, aga mis see aitab. Ustel on haagid ja nüüd ka riivid, et midagi kogemata lahti ei vajuks. Kõik uksed on kinni ja kontrollitud. Ma ei ole kindel, et kõik lambad sellegipoolest eluga pääseksid, kui hundid ümber lauda jooksma hakkavad. Lambakari läheb paljalt hundilõhna peale paanikasse ja pistab ringiratast jooksma, kuhjub hunnikusse. Päris kindlasti tallatakse mõned surnuks ja mu kenasti tiined uted kaotavad talled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles