Möödunud aastal kütiti Lääne-Virumaal 373 põtra

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Jahimehed siirduvad põdrajahile.
Jahimehed siirduvad põdrajahile. Foto: Marko Saarm

Möödunud aastal kütiti põdrajahihooajal Eestis 4809 põtra, mis on ligi kolmandiku võrra vähem kui 2018. aastal. Lääne-Virumaal kütiti viimasena mainitud aastal 643 põtra, mullu aga 373. 

Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) presidendi Margus Puusti sõnul peaksid jahindusnõukogud edaspidi väga tõsiselt jälgima, et küttimismahtude määramisel arvestataks keskkonnaagentuuri ulukiseire osakonna soovitusi. "Tulenevalt metsakahjustustest oleme põtrade arvukust vähendanud ja üle pika aja on neid alla 10 000," lausus ta. "Võrreldes seitsme aasta taguse ajaga on nende

arvukus kaks korda väiksem."

Keskkonnaagentuur soovitas 2020. aastal küttida 4300 põtra, jahindusnõukogud otsustasid Eestis seada küttimismahuks 4623 isendit. Tegelikult küttisid jahimehed aga 4809 põtra. 2019. aastal kütiti Eestis 6305 põtra ja 2018. aastal 7163.

EJS-i juhatuse liikme ja sõraliste küttimisstatistika kokkuvõtte autori Priit Vahtramäe sõnul ei tohi algaval hooajal kindlasti küttida üle juurdekasvu. "Tagamaks põdrapopulatsiooni looduslikku struktuuri, on eriti oluline järgida küttimisel õiget soolist ja vanuselist vahekorda. Sellel on asurkonna jaoks väga suur tähtsus," selgitas Vahtramäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles