Juhtkiri: elame, näeme

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Ministrid on valitud ja uus valitsus on paigas. Elame, näeme. Juba tuttavate tegelaste seas on palju tundmatuid nimesid, kel on võimalus oma asjatundlikkust tõestada. Algus on paljutõotav, kuid inimesed on ettevaatlikuks tehtud: ei julgeta rohkem loota kui seda, et ei peaks hakkama kohe mõne ministri teo või sõna pärast häbenema.

Ka stabiilsust oleks vaja. Kui ministriamet tähendab lihtsalt kleepsu portfelli küljes, mida ülepäeviti vahetada, siis lagundab see jätkuvalt usaldust kogu võimuaparaadi vastu. Muidugi võib vaielda valikute üle, kuid praegu tundub peamine olevat, et EKRE pidev esinemine ja Jüri Ratase lakkamatu vabandamine katkeks. See komejant kahjustas ja kohati isegi ohustas Eesti suhteid teiste riikidega. Eks alati saab paremini ja ka halvemini teha, kuid peamine, et uus valitsus tooks tagasi turvatunde. Nii sisejulgeolekus kui ka välissuhetes.

Pisut üllatav on, et uues valitsuses pole Jüri Ratast, aga küllap mängitakse tema puhul kõrgemate panustega: kõigepealt kuu aja pärast riigikogu esimeheks ja siis presidendiks. Kui praegune võimukoalitsioon veel kellegi kampa saab, näiteks Isamaa, siis on ju võimalik president juba riigikogus ära valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles