Lääne-Virumaa puugid on keskmiselt ohtlikud

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Ligi kaks kolmandikku puukidest kannab endaga mingit haigustekitajat.
Ligi kaks kolmandikku puukidest kannab endaga mingit haigustekitajat. Foto: Tervise arengu instituut

Igal kevadel kutsutakse inimesi kampaania korras end puukentsefaliidi vastu vaktsineerima. Tervise arengu instituudi (TAI) puugiuuring aga näitas, et tõenäosus entsefaliidipisikut kandva puugiga kokku sattuda on väga väike. Küll kannab ligi 28 protsenti puukidest puukborrelioosi tekitajaid, selle raske haiguse vastu vaktsiini aga paraku pole.

TAI kaasas möödunud aastal elanikkonna teadust tegema, et koos inimeste abiga kaardistada Eesti puugiohtlikumad piirkonnad. Üleeestilise puugiuuringu tulemustest selgus, et kõige rohkem esineb puukidega levitavatest nakkustest puukriketsioosi tekitajaid, mida leiti rohkem kui kolmandikult uuritud puukidelt. Kõige nakkusohtlikumateks piirkondadeks osutusid Tartumaa, Harjumaa, Viljandimaa ja Valgamaa.

Üle riigi saadeti TAI puugipanka mullu 6439 puuki, neist Lääne-Virumaalt 448. Puukidel leiduvate haigustekitajate uuringuvalimisse sattus 3563 puuki ehk umbes 55 protsenti puugipanka saadetutest. Lääne-Virumaa puukidest uuriti 301 ehk kaht kolmandikku, kellest oli nakatunud 62,8 protsenti ja rohkem kui üht haigust kandis 22 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles