Politseimuuseumi uuel püsinäitusel näeb haruldusi

BNS
Copy
Politsei peadirektor Elmar Vaher annetas oma vormi politseimuuseumile eelmisel aastal.
Politsei peadirektor Elmar Vaher annetas oma vormi politseimuuseumile eelmisel aastal. Foto: Andrus Eesmaa

Politseimuuseum avab kolmapäeval uue püsinäituse "Ajalugu vormides", kus on võimalik näha politseivorme, mille seas on ka haruldusi.

Vormiriietuse ja lisandite kaudu antakse ülevaade politsei välisilme kujunemisest ja ajaloost. Näitusel on võimalik näha nii politsei argipäevast riietust kui ka pidulikku vormi. Tsaariaegne politseivorm on nähtav ainult fotol, kuid perioodist 1920–1940 on eksponeeritud sinel, kuub ja mütsid. Tänapäevasest politseist on vitriinides näidised esimestest vormidest 1990. aastate alguses kuni kõige uuemateni, mis võeti kasutusele 2019. aastal.

Harjumuspäraselt on vormid tumesinises ja -hallis toonis, kuid väljas on ka unikaalne, 1990. aastate alguses kasutusel olnud kõrgemate politseiametnike punane vorm, mis oli kasutusel suhteliselt lühikest aega ja mida teadaolevalt on Eestis järel ainult neli tükki. Kindlasti pakuvad huvi politsei peadirektorile Elmar Vaherile kuulunud vorm ning värske siseministri Kristian Jaani omal ajal organiseeritud Põhja kriisireguleerimismeeskonna operatiivjuhi helkurvest, nokkmüts ja tunnussilt. 

Politseimuuseumi direktor Andrus Eesmaa märkis, et vormide kogumine on kestnud pea kolm-neli aastat ning selle aja sees on muuseum teinud mitu üleskutset, suhelnud endiste ja praeguste politseinikega ja saanud mitmesuguseid vorme ning üksikuid esemeid, millest valikut sel näitusel näha saab. "Oleme väga tänulikud kõigile, kes on aidanud meie kollektsiooni täiendada," ütles Eesmaa.

Muuseum jätkab politseitööga seotud kogumistööd, sest kindlasti on huvitavaid esemeid ja vormiriietuse detaile, mida muuseumi kogus veel ei ole.

Näituse koostamisel on tehtud koostööd Eesti ajaloomuuseumiga, kust on laenutatud mõningad 1920.–1930. aastatest pärit esemed ning punane politseivorm. 

Püsinäitus "Ajalugu vormides" on avatud Rakveres Eesti politseimuuseumis kolmapäevast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles