Vald andis lapse saatuse kohtu otsustada

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Selle maja seinte vahel tehakse otsuseid väga erinevates asjades.
Selle maja seinte vahel tehakse otsuseid väga erinevates asjades. Foto: Ain Liiva

Kolmapäeval oli Viru maakohtu Rakvere kohtumajas arutlusel tavatu juhtum. Kui tavaliselt on eesmärk noor võimalikult kiiresti õigele teele juhtida, siis Tapa vallavalitsus oli sunnitud taotlema kohtult, et tütarlapse viibimist kinnises lasteasutuses pikendataks.

Tapa valla lastekaitsespetsialist Sandra Vanhonen rääkis, et selle tütarlapse probleemidesse sattumine jõudis omavalitsuse lastekaitsetöötajateni esimest korda 2019. aasta jaanuaris. "Ja alates sellest ajast tänaseni on lapse ja tema perega tegeletud," ütles Vanhonen.

Kui alaealisel on kokkupuude politseiga, siis jõuab kohe info omavalitsuse lastekaitsetöötajateni, kes hakkavad noorega tegelema. Pakutakse toetavaid teenuseid, mis selguvad lapse abivajaduse hindamise tulemusel. Kohalikul omavalitsusel on võimalus esitada sotsiaalkindlustusametile suurenenud abivajadusega lapse rehabilitatsiooniteenuse taotluse, et laps saaks toetavaid kompleksteenuseid. Perele on võimalik pakkuda pere tugiisikuteenust toimetuleku toetamiseks. Probleemidesse sattunud lapse saab suunata psühholoogi vastuvõtule. Kui tegemist on majandusraskustesse sattunud perega, siis hüvitab omavalitsus nõustamise maksumuse. "Pakume lapsele ja perele kõiki võimalikke teenuseid ja loodame heale koostööle," jätkas Vanhonen.

2019. aastal õppis eespool nimetatud tütarlaps veel tavakoolis. Nüüd omandab ta haridust kinnises õppeasutuses. "Perega on alustatud koostööd, et valida välja parim teenus noore edaspidiseks aitamiseks," sõnas Vanhonen ja lisas, et valla lastekaitsjatel on hea koostöö nii piirkonna- ja  noorsoopolitseinikuga ning proovitakse noori toetada nii palju kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles