Lääne-Virumaa neiud said annetusena 2400 hügieenisidet

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Kampaania käigus kogusid Always ja Eesti Punane Rist 121 000 hügieenisidet. Lääne-Virumaale jõudis 120 pakki ehk 2400 hügieenisidet.
Kampaania käigus kogusid Always ja Eesti Punane Rist 121 000 hügieenisidet. Lääne-Virumaale jõudis 120 pakki ehk 2400 hügieenisidet. Foto: Ulvar Kuningas/Eesti Punane Rist

Kampaania käigus kogusid Always ja Eesti Punane Rist 121 000 hügieenisidet, et pakkuda abi neidudele, kelle jaoks hügieenisidemete puudumine on probleem ning kes seetõttu on pidanud menstruatsiooni ajal loobuma oma igapäevastest tegevustest. Lääne-Virumaale jõudis 120 pakki ehk 2400 hügieenisidet, mis jagatakse kohalike omavalitsuste kaudu vähekindlustatud neidudele. 

2019. aastal 18–25-aastaste noorte Eesti naiste hulgas tehtud küsitlusest selgus, et pea iga kümnes neiu on vähemalt korra elus hügieenisidemed rahapuudusel ostmata jätnud ja seetõttu koolist puudunud. 

Eesti Seksuaaltervise Liidu president Jaana Below rääkis, et Eestis on paljude noorte täiskasvanute jaoks menstruatsioon olnud tabu, millest avalikult ja vabalt ei räägita, ning teema on endiselt põlu all.

"Kui lisada sinna juurde perekondade vähenenud sissetulekud, mis täna on ühiskonnas järjest aktuaalsem probleem, võivad paljud teismelised neiud jääda oma murega üksi, kui neil ei ole raha hügieenivahendite ostmiseks," ütles Below.

Kui hügieenivahendid ei ole kättesaadavad või neid ei ole võimalik soetada piisavas koguses, mõjutab see vähekindlustatud neidude elu ja nad puuduvad sagedamini koolist. "See võib viia selleni, et hariduses tekivad lüngad, mis mõjub negatiivselt noore enesehinnangule ja eneseteostusele," lausus Below.

Viru-Nigula vallavalitsuse sotsiaalvaldkonna juht Annika Kapp ütles, et nemad jagavad annetuse peredele, kus on tüdrukuid mitu ja pere ei ole nii hästi kindlustatud.

"Ükski pere pole varem meie poole sellise murega pöördunud," sõnas Kapp. Ta lisas, et loomulikult on see arvestatav rahaline kulu peres, kus sirgub mitu neidu. "Selline abi on toeks," lausus Kapp. 

Igalt Eestis müüdud hügieenisidemete pakilt, mis osteti 15. septembrist 31. oktoobrini, annetas Always ühe hügieenisideme vähekindlustatud neidude toetuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles