Piltuudis: Rakvere kohal laiutas võimas halo

Eva Samolberg-Palmi
, peatoimetaja
Copy
Rakvere kohal laiutas võimas halo.
Rakvere kohal laiutas võimas halo. Foto: Marianne Loorents

Rakvere kohal võis täna näha ilusat loodusnähtust – halorõngast.

Vikipeedia andmetel on halo ehk halonähtused valkjad või nõrgalt vikerkaarevärvilised ringikujulised (harvem poolringid, kaared, valgussambad, täpid jne) optilised nähtused tugeva valgusallika ümber.

Halonähtuste tekkimise põhjuseks on jääkristallid kiud- ja kiudkihtpilvedes troposfääri ülemises kihis 5–10 km kõrgusel, talvel ka maapinna lähedal. Antarktikas ja Sahhas tekivad halod ka jääudus.

Kiirte käik jääkristallis ja halo kuju oleneb kristalli kujust ja kristalli asendist päikesekiirte suhtes. Jääkristallid murravad ja peegeldavad valgust nagu väikesed klaasprismad. Osa kiiri peegeldub kristalli välispinnalt, osa kiiri läbib välispinna. Kui päikesevalgus siseneb jääkristalli läbi ühe tahu ja väljub kristallist läbi teise tahu, mis ei ole esimese tahuga paralleelne, siis väljuvad eri lainepikkustega kiired kristallist eri suundades.

Jääkristallidelt peegeldunud ja murdunud valgus jaguneb sageli spektriks ja halo muutub vikerkaarevärviliseks, kuid nõrga valgustuse korral on spektri toonid vaevumärgatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles