Maksmata jäänud sotsmaks maksab kätte

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Lapseootus on aeg, mis paneb pered oma rahalist seisu üle vaatama. Siis võib aga selguda, nagu juhtus loo peategelasel, et sissetulek jääb loodetust väiksemaks.
Lapseootus on aeg, mis paneb pered oma rahalist seisu üle vaatama. Siis võib aga selguda, nagu juhtus loo peategelasel, et sissetulek jääb loodetust väiksemaks. Foto: Shutterstock

Järgnev juhtum on nüüdseks küll lahenduse leidnud, kuid kripeldama jäi Birgitil ikka. See lugu koos tööinspektsiooni kommentaariga võib olla harivaks lugemiseks, et mitte kunagi ise samalaadsesse olukorda sattuda.

Virumaa Teataja poole pöördus 30. eluaastates Birgit (nimi muudetud). Tema tööandja, kelle nime me samuti ei avalda, oli raamatupidamises teinud väidetavalt näpuvea, mis jätnuks Birgiti ilma tuhandetest eurodest. Birgit oli sama tööandja juures lepinguga töötanud mitu aastat. Mullu jäi ta lapseootele. Laps sündis sügisel, uuest aastast pidi Birgit hakkama saama vanemahüvitist ehk rahvakeeli emapalka. Nagu kõik tema olukorras naised, arvutas Birgit juba enne vanemapuhkusele jäämist välja, kui suur on tema vanemahüvitis. Kuid juba sügisel märkas ta, et midagi on valesti – tulevase vanemahüvitise ametlik prognoos ei klappinud kuidagi tema enda arvutustega...

Naine pöördus esmalt sotsiaalkindlustusameti poole ja uuris, kas ikka võeti arvesse tema haiguspäevi. Sealt vastati, et kõik on korrektne ja tema enda arvutused ei saa olla õiged. Möödus viis kuud, mille jooksul Birgit pöördus veel korra samasse asutusse, kuid lahkus sama vastusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles