Kuidas olla petturitest kavalam?

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Maksekorralduste võltsimistega tehtud kahju ületab kümneid tuhandeid eurosid.
Maksekorralduste võltsimistega tehtud kahju ületab kümneid tuhandeid eurosid. Foto: Elmo Riig

Seoses pensionireformiga tõuseb tänavu iseseisva investeerimise populaarsus. See omakorda muudab kelmid aktiivsemaks. Luminori finantskuritegevuse tõkestamise Eesti üksuse juht Kaarel Paabut jagas soovitusi levinumate investeerimispettuste äratundmiseks.

Paabuti sõnul on viimasel ajal domineerinud krüptovaluutaga seotud investeerimispettused. Sellele on aidanud kaasa Bitcoini hinnatõus, mistõttu petturid loodavad, et inimesi on lihtsam meelitada skeemidega, kus pakutakse võimalust investeerida krüptovaluutasse. “Inimestega võetakse ühendust kirja või telefoni teel ning pakutakse võimalust teenida krüptovaluutasse investeerimisega suurt tulu,” selgitas Paabut. “Investeerimiseks palutakse inimesel näiteks kanda raha mõne krüptovaluutasse investeerimisteenust pakkuva ettevõtte kontole.” Kurjategijad lubavad teenusepakkuja juures isiku nimele konto avada, aga tegelikult kantakse raha enda kontole.

Teisel juhul võidakse konto avada, kuid see jääb kurjategijate kontrolli alla ning inimesel endal ei ole võimalik kontol olevat raha kasutada. Suhtluse käigus võivad kurjategijad perioodiliselt saata ka ülevaateid inimese n-ö investeerimiskontost, millelt vaatab alati vastu suur kasum. “Sellised ülevaated on muidugi fiktiivsed ja nende ainuke eesmärk on meelitada inimesi andma veelgi rohkem raha kurjategijate kätte,” märkis Paabut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles