Teadlane: Eesti sealiha kvaliteediga võib rahul olla

Copy
Sealiha.
Sealiha. Foto: Mailiis Ollino

Kuigi sealiha on eestimaalaste üks armastatuim lihaliik, seatakse selle kvaliteeti ja loomade pidamistingimusi tihti kahtluse alla. Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli lektori Kristi Kerneri sõnul räägitakse kvaliteedist küll palju, aga mõistet “liha kvaliteet” kasutatakse ja mõistetakse erinevalt.

“Tarbija hindab kvaliteedi all ühtesid aspekte, tootja ja lihatööstus aga teisi. Toote kvaliteet ei kujune mitte selle hindamisel, vaid kogu tootmisprotsessi käigus ehk kvaliteetne toode on kvaliteetse tootmisprotsessi tulemus,” kõneles Kerner.

Tema kinnitusel on kvaliteetse liha saamisel oluline osa kasutataval söödal ja loomade söötmisel. Näiteks avaldab liha õrnusele mõju lisaks looma vanusele, tõule ja soole looma toitumus. Hästi söödetud loomadel on rümbas vähem sidekude ja rohkem lihaskude.

Tagasi üles