Korravalvurid meenutavad vanu aegu Elu Metsikus Läänes: 30 aastat tagasi said miilitsatest politseinikud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Tapa raudteemiilitsa arestikambritest pole enam suurt midagi järgi. Joel Alla (vasakul) ja Gennadi Sults näitavad, et sinna mahtus vaevu-vaevu istuma.
Tapa raudteemiilitsa arestikambritest pole enam suurt midagi järgi. Joel Alla (vasakul) ja Gennadi Sults näitavad, et sinna mahtus vaevu-vaevu istuma. Foto: Ain Liiva

Millalgi 1991. aasta sügisel nägi Tapa linnas vaatepilti, kus korravalvurite patrull koosnes politseinikust, miilitsast ja erariietes Joel Allast, kellele politseiniku vormi veel selga anda polnud, aga vana miilitsamundrit anda enam ei tahetud. Sama linna raudteemiilitsa pealikust Gennadi Sultsist oli aga pool aastat varem saanud Eesti transpordipolitsei Tapa jaoskonna komissar. 30 aastat tagasi, 1. märtsil 1991, muutus miilits Eesti politseiks.

Nimi muutus, sisu hakkas ka vähehaaval muutuma, aga veel kolm-neli aastat oli Eesti politsei äbarik mis äbarik.

“Ma käisin 1993. aastal klassi kokkutulekul,” meenutas aastatel 1977–2004 miilitsa ja politseiniku ametit pidanud Gennadi Sults. “Olin transpordipolitsei komissar ehk suhteliselt kõrgel ametikohal. Patendiametnikust klassivend küsis, et palju siis politseis ka palka makstakse. Vastasin uhkelt, et 700 krooni, madalamatel ametikohtadel 400. Ta küsis, kas päevas. Ei, see oli ikka kuupalk ...”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles