ERM tutvustab virtuaalnäitusel juurdemaksuga marke

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kuuendal marginäitusel ERM-i kodulehel saab näha ka Eesti esimest juurdemaksuga marki “Vigastatud sõduritele”.
Kuuendal marginäitusel ERM-i kodulehel saab näha ka Eesti esimest juurdemaksuga marki “Vigastatud sõduritele”. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Eesti rahva muuseum (ERM) avas uue virtuaalnäituse, mis kuulub muuseumi marginäituseseeria “Oma riik, oma mark” alla. Seekord on teemaks juurdemaksuga margid. Need on margid, mille puhul müügihind ei lähe tervikuna postiteenuse eest tasumiseks, vaid osa rahast liigub mõnele organisatsioonile või fondile.

Esimesed sellised postmargid andis välja Briti Austraalias asunud kuninganna Victoria koloonia postivalitsus 1897. aastal ja nõnda kogutud lisamaksu kasutati kuninganna Victoria 60. valitsemisaasta tähistamiseks. Venemaa esimeste juurdemaksumarkidega koguti aga 1905. aastal raha sõjas langenute perede orbude heaks. Eesti esimesed juurdemaksuga margid “Vigastatud sõduritele” anti välja 22. juunil 1920 (70 + 15 penni) ja 26. juunil 1920 (35 + 10 penni).

Virtuaalnäitus juurdemaksuga markidest on keskendunud markidele, mis on välja antud tuberkuloosi vastu võitlemise, vigastatud sõdurite ja Punase Risti heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles