Nädalavahetusel saab vaid toidupoodi ja apteeki

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Kaubanduskeskused on laupäevast nädalavahetustel suletud.
Kaubanduskeskused on laupäevast nädalavahetustel suletud. Foto: Ain Liiva

Valitsus otsustas kehtestada uued piirangud, mille kohaselt lähevad nädalavahetusteks kinni poed ja söögikohad, lahti jäävad toidupoed ja apteegid, samuti prillipoed ja loomapoed.

Kauplustes ja toitlustusettevõtetes kehtib 25-protsendiline täitumuse nõue. Välimüügialadele, näiteks turgudele, hakkab kehtima klientide hajutatuse nõue.

Spordivõistlused ja liikumisüritused on lubatud ainult professionaalsetele sportlastele ning erivajadusega inimestele on lubatud liikumisüritused.

Valitsuse otsusel tuleb ära jätta Estoloppeti suusamaratonisarja Haanja maratoni, mis oli plaanitud 6. märtsiks.

Piirangud hakkavad kehtima laupäevast, 6. märtsist. Uued piirangud kehtivad esialgu 28. märtsini.

"Põhimõte on see, et nädalavahetusel olukord dikteerib, et peame kontaktid viima miinimumini. Nädalavahetusel mitte ainult kaubanduskeskused, vaid kõik poed, välja arvatud võibolla drive in kuskil ehitus- või aianduspoodides, on keelatud ja tavapäevadel on kõik poed tavaaegadel lahti," ütles riigihalduse minister Jaak Aab "Aktuaalsele kaamerale".

"Tänasel päeval oleme olukorras, kus koroonaviirusesse nakatumise langetamine ilma täiendavate piiranguteta ei ole võimalik," nentis peaminister Kaja Kallas. "Täiendavate piirangute üle otsustamisel arvestasime tõsiasjaga, et nakatumine on eriti kõrge sotsiaalselt aktiivsetes vanuserühmades – tööealiste ja noorte hulgas. Arstiabi kättesaadavus on Eestis juba vähenenud ning haiglate koormus läheneb kriitilisele piirile. Meie eesmärk on praeguses olukorras tagada Eesti tervishoiusüsteemi toimepidevus. Igaühe vastutus on piirangutest kinni pidada, kuid näeme, et peame tõhustama selle üle ka järelevalvet. Piirangutega kaasneb ühiskonnale igas mõttes suur kahju, seega peame kõik koheselt oma kontakte vähendama miinimumini."

Alates 15. märtsist lubatakse õpilased, kes teevad sel õppeaastal põhikooli lõpueksameid ja riigieksameid, kontaktõppele kahel päeval nädalas. Koolid peavad rakendama viiruse leviku ennetamiseks vajalikke meetmeid vastavalt haridus- ja teadusministeeriumi juhistele.

Lisaks piirangutele soovitab valitsus kõikidel inimestel vähendada kontakte miinimumini ning juhul, kui kohtumine on hädavajalik, saada kokku mitte rohkem kui kuueinimeselises rühmas. Tööandjatele ja töötajatele soovitab valitsus võimalusel rakendada kaugtööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles