Populaarseim kalastusjõgi Lääne-Virumaal on Kunda jõgi

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
RMK Võsu telkimisplats Võsu jõe ääres.
RMK Võsu telkimisplats Võsu jõe ääres. Foto: Keskkonnaagentuur

Keskkonnaagentuur küsis Virumaa elanikelt, kui palju nad on viimase aasta jooksul püüdnud oma kodukandi vooluveekogudest kala, neis supelnud, nende kaldal jalutanud või niisama aega veetnud. Uuringu eesmärk oli teada saada, milline on Virumaa veekogude puhkemajanduslik kasutatavus.

"Mida paremas looduslikus seisundis on meie veekogud, seda eeldatavalt suurem on ka nende veekogude puhkemajanduslik potentsiaal ehk need pakuvad rohkem kultuurilisi ökosüsteemiteenuseid," selgitas uuringu korraldamist juhtinud keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna peaspetsialist Marko Vainu.

Keskkonnaagentuur uuris Virumaa 12 veekogu: Alajõge, Erra, Kohtla, Kunda, Loobu, Pada, Purtse, Selja, Sõmeru ja Võsu jõge ning Udriku ja Soolikaoja. Tegemist on veekogudega, mis on projektis Life IP CleanEST ökosüsteemiteenuste kaardistamiseks välja valitud, sest tegevuste tulemusena toimuvad nendel veekogudel eeldatavasti muutused nii ökosüsteemiteenuste pakkumises kui ka tarbimises.

Uuringust selgus, et virumaalastele on kala püüdmiseks kõige populaarsemad kohad Kunda, Loobu ja Purtse jõgi ning kõige vähem populaarsed Kohtla ja Erra jõgi ning Udriku oja.

Vainu sõnul on kalapüük kindlasti aktiivsem just nendel jõgedel, kus on võimalik saada niinimetatud vääriskala, näiteks jõeforelli, lõhet ja meriforelli. "Loobu ja Kunda on näiteks väga head forellijõed, kuna nad on laiad ja seal on palju sobilikke püügikohti. Purtse jõgi on aga ajalooliselt olnud üks parimaid lõhejõgesid Eestis, selle elustik oli sisuliselt välja surnud, ent nüüd hakanud tasapisi taastuma," kommenteeris Vainu.

Suplemise poolest on aga samuti esikolmikus Kunda, Purtse ja Loobu jõgi. Kui Kunda jõe puhul satuvad inimesed Kunda rannas puhates ujuma peamiselt jõesuudmesse, siis Purtse jõe puhul toodi populaarsemate kohtadena lisaks suudmele välja Püssi paisjärv ja Maidla küla, Loobu jõel aga Kadrina ja Loobu paisjärv.

Ka jõe kaldal jalutajate ja matkajate hulgas on kõige populaarsem Kunda jõgi. Järgneb Purtse jõgi ja Rakvere linnas voolav Soolikaoja. Kõige vähem jalutajaid ja matkajaid satub Udriku oja ning Sõmeru ja Erra jõe äärde. 

Jõgede ääres lihtsalt puhkamise, näiteks piknikupidamise poolest on taas kõige menukamad Kunda, Purtse ja Loobu jõgi. Tihedalt Loobu kannul on Soolikaoja. Kõige vähem käiakse passiivselt puhkamas Udriku oja ning Kohtla ja Erra jõe ääres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles