Lääne-Virumaal ei ole rohkem kodulindudel eriti ohtlikku lindude grippi tuvastatud

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Linnugripi tõttu on hukatud tuhandeid kanu.
Linnugripi tõttu on hukatud tuhandeid kanu. Foto: Mailiis Ollino

Põllumajandus- ja toiduamet on kontrollinud võimalikku linnugripi levikut kodulindudel Haljala, Viru-Nigula ja Rakvere vallas asuvas piirangutsoonis, mis jääb taudipunktist 10 kilomeetri raadiusesse. Lindudelt on võetud proove ning lindude grippi tuvastatud ei ole.

Põllumajandus- ja toiduameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammeli sõnul on piirangutsoonis viimastel nädalatel toimunud aktiivne järelevalvetegevus. "OÜ Telo Talust kolme kilomeetri raadiusesse jäävatest linnupidamishoonetest on võetud lindudelt proovid ning need on osutunud negatiivseks. Samuti on kontrollitud linnupidajaid, kes jäävad 10 kilomeetri järelevalvetsooni. Lindudel haigustunnuseid pole tuvastatud," selgitas Sammel. Endiselt kehtivad piirangutsoonis kitsendused, mis puudutavad näiteks lindude liikumist ühest lindlast teise.

Taudipunktis OÜ Telo Talus on tänaseks teostatud mitu desinfitseerimist, koristatud on lindudele mõeldud hoone ning viidud hävitamisele sööt, lauda inventar ja muud lindudega kokku puutunud materjalid. "Siiski ei tähenda see veel seda, et linnupidaja saaks uued linnud võtta. Karantiin lõpetatakse alles 21 päeva pärast puhastamist ja desinfitseerimist," lausus Sammel.

Piirangutsoonis on kontrollitud 20 linnupidajat (5. märtsi seisuga). Praegu on kontrollimata kolm linnupidajat, kes on äsja end registrisse lisanud. Neid kontrollitakse lähiajal. Amet tunnustab nimetatud piirkondade linnupidajaid, kellega koostöös on järelevalve kulgenud sujuvalt.

Põllumajandus- ja toiduametit on aktiivselt teavitatud hukkunud vee- ja metslindudest ning röövlindudest. Amet korraldab kõigi surnuna leitud vee- ja röövlindude kogumise ning nõuetekohase hävitamise. Palutakse olla mõistvad ning varuda kannatust, kuna samas piirkonnas võib olla mitmeid hukkunud linde, kelle kokkukorjamisega tegeletakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles