Rakvere linnaliinidele tulevad aasta pärast rohebussid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Vinni biogaasijaama aastatoodang on praegu kolm miljonit kuupmeetrit rohegaasi.
Vinni biogaasijaama aastatoodang on praegu kolm miljonit kuupmeetrit rohegaasi. Foto: Ain Liiva

Rakvere linn valmistab ette hanget, et leida uus vedaja linnaliinidele. Ilmselt tulevad suured muutused liinidel, kuid veel suurem muutus toimub bussidega: uued linnaliinibussid hakkavad mootorikütuseks kasutama rohegaasi, mida toodetakse Vinnis.

Ühe lehma aastasest väljaheitekogusest saab toota umbes 200 kilogrammi biogaasi. Tänapäevane gaaskütusel töötav buss kulutab 100 kilomeetri läbimiseks 28–30 kilogrammi kütust. Sõiduauto vähem – üks lehm suudab kütust toota umbes 5000 kilomeetri läbimiseks.

Kui palju uute gaasibusside toomine linnaliinidele maksma läheb, seda abilinnapea Kert Karus öelda ei osanud. “Meie jaoks on asi uus ja alles koostame hanketingimusi,” lausus ta. “Volikogu ette jõuame selle küsimusega ilmselt aprillis. Tegelikult pidanuks hankega alustama juba mullu suvel, aga ju ei pidanud minu eelkäija seda tähtsaks. Arvestada tuleb asjaoluga, et ega kellelgi sellised bussid garaažinurgas seisa, need tuleb ka veel tellida. Seega Rakvere liinidele jõuavad gaasibussid ehk alles aasta pärast.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles