Põhjarannikul on veelindude seas gripp laialt levinud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Linnugrippi surnud tiivulisi on kõige rohkem leitud põhjarannikult.
Linnugrippi surnud tiivulisi on kõige rohkem leitud põhjarannikult. Foto: Infograafika

Linnugrippi surnud vee- ja metslinde on leitud viiest maakonnast, eriti palju on haigust täheldatud põhjarannikult leitud korjustel, edastas Põllumajandus- ja Toiduamet.

Põllumajandus- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammeli sõnul on ametit aktiivselt teavitatud hukkununa leitud vee- ja metslindudest. "Teavitusi hukkunud lindudest on tulnud peamiselt põhjarannikult ja Saaremaalt. Lindude grippi on tuvastatud veelindudel Harjumaal, Lääne-Virumaal, Ida-Virumaal, Läänemaal ja Hiiumaal,“ kirjeldas Sammel.

Lindude gripi tõttu on kehtestatud piirangud lindude väljaspidamisele ning nõuded bioohutusmeetmete rakendamiseks üle Eesti. "Piirkondades, kus lindude grippi on tuvastatud, palume kodulinnupidajatel olla eriti tähelepanelikud oma kodulindude kaitsmisel ning vältida igasugust kokkupuudet mets- ja veelindudega," jätkas ta.

Amet korraldab surnuna leitud lindude kokku kogumise ning nõuetekohase hävitamise. "Palume olla mõistvad ning varuda kannatust, kuna samas piirkonnas võib olla mitu hukkunud lindude teadet," ütles Sammel. "Lindude kokku korjamisel ei saa ametnikud ohtu seada oma tervist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles