“Soomlasega” äri tehes tuli ettevaatlik olla

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
“Soomlaste” pilti pole loomulikult kusagilt võtta. Need on ausad kauplejad 1930. aastate Rakvere turul.
“Soomlaste” pilti pole loomulikult kusagilt võtta. Need on ausad kauplejad 1930. aastate Rakvere turul. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Kui tänapäeval kauplevad tänaval kahtlase kraamiga enamasti tõmmud mehed-naised, kes eesti keelt vaevaliselt pursivad või maakeelt sootuks ei mõista, siis 90 aasta eest “maskeerusid” eesti mehed soomlasteks, et kergeusklikel nahk üle kõrvade tõmmata.

1931. aasta 17. märtsi Virumaa Teataja andis teada: “Laupäeval, 14. skp. külastas Rakveret jälle suurem salkkond vaskuuride ja siidiriide müütajaid. Liikudes linnas ringi õnnestus neil “soomlast” mängides nii mõneltki maamehelt, siidiriiet salakaubana müües, petta raha välja.

Avanduse vallas elunev Juhan K. viibis laupäeval Rakvere turul. Pika uul. nurgal kohtas ta tundmata meesterahvast, kes näitas salaja midagi põuest ja “soumenpoika” püüdis seletada. Kohe seltsis “soumenpoikale” teine meesterahvas, kes seletas, et tundmatu on soomlane ja pakub 400 sendi eest säärega saapaid müüa. Saapad olevat salakaubana toodud sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles