Wiedemanni auhinna laureaat kutsub emakeele jälile

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna tänavune laureaat Jüri Viikberg kõneleb teemal "Emakeele jälil".
Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna tänavune laureaat Jüri Viikberg kõneleb teemal "Emakeele jälil". Foto: Liis Treimann

ERM-is algab homme kell 12 virtuaalne emakeelepäev "Emakeele jälil", kus esineb tänavune Wiedemanni keeleauhinna laureaat Jüri Viikberg. Päev on jälgitav mitmest kanalist.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna tänavune laureaat Jüri Viikberg teeb ettekande "Emakeele jälil". Päeva juhatavad sisse  2020. aastal keeleauhinna pälvinud Helle Metslang ja ERM-i direktor Alar Karis. 

Keelepäeva "Emakeele jälil" otselülitust saab vaadata ERR-i kultuuriportaalis, ERM-i YouTube'i kanalilt http://bit.ly/emakeelep2ev2021, ERM-i kodulehe vahendusel aadressil erm.ee või facebook.com/eestirahvamuuseum.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna pälvis Jüri Viikberg pühendunud töö eest eesti murrete, väliseestlaste keele ja keelekontaktide uurimisel ning õpetamisel.

Jüri Viikberg on töötanud pikka aega Eesti keele instituudis, Tallinna ülikoolis ja Uppsala ülikoolis. 1989. aastal kaitses ta Tartu ülikoolis doktorikraadi väitekirjaga "Eesti keelesaared Siberis (tekkimine, areng, kontaktid)".

Jüri Viikberg on juhtivaid murdeuurijaid, kellelt ilmus äsja "Eesti murrete grammatika", mis ühtlasi on esimene tervikülevaade eesti murrete grammatilisest ehitusest. Ta on koostanud ja toimetanud mahukat "Eesti murrete sõnaraamatut" ning ta on kõrgkooliõpiku "Eesti murded ja kohanimed" üks autoreist.

Murdeuurimise kõrval on Jüri Viikberg pühendunud eesti keele ajaloole, mille seletamisel on tema tähelepanu pälvinud keelekontaktid, väliseesti keel ja laensõnavara.

Jüri Viikberg on üllitanud üle saja teadusliku ja populaarteadusliku publikatsiooni. Pühendunud õppejõuna on ta innustanud üliõpilasi otsima vastuseid eesti keele kujunemise eri tahkudele ja hindama eesti keele mitmekesisust. Lisaks on ta osalenud paljude erialaste töörühmade ja valdkondlike komisjonide töös.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati auhind Helle Metslangile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

F. J. Wiedemanni keeleauhinna 2021. aasta laureaadile Jüri  Viikbergile pühendatud näitus on ERM-i raamatukogus ootamas aegu, mil muuseum on jälle külastajatele avatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles