Rakveres saab dementse lähedase viia päevahoidu

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Päevakeskuse tegevusjuhendajad Liidia Piibemaa (vasakul) ja Merlin Aun hoolitsevad eakate eest siis, kui lähedastel on vaja käia tööl või võtta hingamishetk enda jaoks.
Päevakeskuse tegevusjuhendajad Liidia Piibemaa (vasakul) ja Merlin Aun hoolitsevad eakate eest siis, kui lähedastel on vaja käia tööl või võtta hingamishetk enda jaoks. Foto: Ain Liiva

Täiskasvanutele mõeldud päevakeskusesse saab tuua oma dementse lähedase. Sisuliselt toimib see nagu lasteaed, kuid ümberpööratult: vanemad ei vii tööpäevadel päevahoidu lapsi, vaid lapsed viivad oma vanemaid, keda ei saa järelevalveta koju jätta. Kolm klienti on käinud proovipäevadel, aprillist võetakse juurde kolm-neli.

Lähedane, keda paariks tunniks või terveks tööpäevaks päevakeskuse tegevusjuhendajate hoole alla viia, ei pea olema vanem, vaid võib olla ka abikaasa. Nii on see suureks abiks ühele Rakvere linna üle 70-aastasele naisele, kelle abikaasa, vanuse poolest järgmisse aastakümnesse kuuluv, eelmisel kevadel insuldi üle elas.

“Arstid ütlesid, et tal pool pead ei tööta, on viieaastase lapse tasemel. Teda ei saa üldse üksi jätta, vajab kõiges abi, kipub asju tagurpidi tegema, särki tagurpidi selga panema. Mõnikord on helgem moment, teinekord on täitsa augus. Väga raske on,” rääkis proua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles