Lääne-Virumaal lõpetati lindude gripi puhangust tingitud piirangud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Põhjarannikul on linnugripp tänavu väga levinud ja hukkunud on hulk linde.
Põhjarannikul on linnugripp tänavu väga levinud ja hukkunud on hulk linde. Foto: Mihkel Maripuu

Põllumajandus- ja toiduamet lõpetas Viru-Nigula vallas tegutsevale OÜ-le Telo Talu lindude gripi tõttu kehtestatud karantiini ja tühistas piirangud sellest kümne kilomeetri raadiuses. Üleeestiline lindude seespidamise nõue jääb kehtima. 

Põllumajandus- ja toiduameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammeli sõnul on OÜ-s Telo Talu tehtud desinfitseerimised ning hävitatud sööt, inventar ja muud lindudega kokku puutunud saastunud materjal. "Kuna 30 päeva on möödunud haigestunud lindude hukkamisest, pidamisruumide puhastamisest ja desinfitseerimisest ning pole tuvastatud haiguse edasist levikut, lõpetati piirangute kehtivus," selgitas Sammel.

Lisaks kontrolliti kõiki linnupidajaid, kes jäid piirangutsooni. "Kümne kilomeetri raadiusesse jäävaid linnupidajaid kontrolliti ja kahtluse korral võeti proove. Lindude grippi ei tuvastatud. Seetõttu sai piirangutsooni kitsendused tühistada," rääkis Sammel.

Arvestades peagi algavat lindude rännet, on väga oluline järgida kõiki bioohutusnõudeid ning olla ettevaatlik, et suurt suremust ja seeläbi suurt majanduslikku kahju põhjustav taud ei jõuaks ühtegi lindlasse.

Kõrge patogeensusega lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka ning põhjustab lindude massilist haigestumist ja suremust. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud hukatakse ja hävitatakse. Seetõttu on eriti oluline, et kõik linnupidajad, kaasa arvatud hobilinnupidajad, järgivad bioohutusmeetmeid enda lindude kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles