Maaamet teeb ettevalmistusi kevadiseks aeropildistamiseks

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Maa-ameti paigaldatavad maamärgid aitavad pildistajatel paremaid tulemusi saada. Silte ei tohi rikkuda ega eemaldada.
Maa-ameti paigaldatavad maamärgid aitavad pildistajatel paremaid tulemusi saada. Silte ei tohi rikkuda ega eemaldada. Foto: Inger Jalakas

Sel aastal pildistab maaamet üles Eesti maastikku. Pildistamiseks markeeritakse maastik valgete kileruutudega, mida ei tohi puutuda ega rikkuda.

Lisaks maastikule pildistatakse linnu ja asulaid. Enne lende alustavad maaameti töötajad nimetatud aladel maastikupunktide markeerimisega, markeeringuks on valged kileruudud (60 korda 60 sentimeetrit), mis paigaldatakse maastikule ja on varustatud sildiga "Aeropildistuse maamärk". Markeeringuid on ligi 600.

Kileruutudest markeeringud pannakse ka Tallinna, Tartu, Pärnu, Kohtla-Järve, Jõhvi, Narva, Rakvere linna ja lähiümbrusesse. Markeeringud jäävad mõõdistuslendudel pildile ning neid kasutatakse aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

"Püüame markeeringud paigaldada maastikule kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida," märkis maaameti fotogrammmeetria osakonna nõunik Peep Krusberg. "Ühtlasi palume markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda," sõnas ta. Krusberg lisas, et maaamet korjab paigaldatud markeeringud maastikult pärast aeropildistamise hooaja lõppemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles