Linnades elavad linnud on normaalne nähtus

, keskkonnaameti loodushoiutööde büroo spetsialist
Copy
Britta Kalgan.
Britta Kalgan. Foto: Keskkonnaministeerium

Vareslased – hallvares, künni­vares, kaelushakk – on Eestis looduslikud liigid. Seetõttu ei saa me rääkida vareslaste tõrjumisest, kuna selline tegevus on keelatud – isendite tapmine, nende pesade lõhkumine ja pesitsusaegne häirimine on lubatud keskkonnaameti loa alusel vaid väga erandlikel juhtudel elanikkonna ohutuse huvides ja ka olulise vara kahjustamise vältimiseks.

Üldiselt loetakse lindude pesitsusaja alguseks 15. märtsi, kuid olenevalt ilmast ja liigist võib linnas elavate lindude pesitsusaeg alata ka veidi varem või hiljem. Keskkonnaamet hindab pesade eemaldamise taotlusi juhtumipõhiselt. Rahuldatud saavad need taotlused, kus on põhjendus piisav ja planeeritud tegevused õigeaegsed. Näiteks ei ole linnalindude pesade eemaldamine põhjendatud vaid sellega, et linnud häirivad inimesi.

Künnivaresed on täielikult inimkaaslejad. Nendele on linn soodne elukeskkond just tänu vaenlaste vähesusele ja headele pesitsustingimustele. Linnalindude arvukuse suurenemist seostatakse peamiselt antropogeensete ehk inimese loodud faktoritega. Näiteks tekitavad inimesed vareslastele tahtmatult toitumisalasid peamiselt kergesti kättesaadavate jäätmete näol, ent kindlasti aitab kaasa ka lindude tahtlik toitmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles