Kolumn: teatrikuu teatrita!

Velvo Väli
, SA Rakvere Teatrimaja juhataja
Copy
Velvo Väli.
Velvo Väli. Foto: Rakvere Teater

Rahvusvahelist teatripäeva tähistatakse 27. märtsil. Traditsioon, mis sai alguse 1961. aastal, tõstab fookusesse valdkonna töötajad ja selle nautijad. Eestis on traditsioon tähistada tervet märtsi kui teatrikuud. Eesti rahvas armastab teatrit. Kui mõtleme meie rahvaarvule ja teatrikülastustele, mida on kaugelt üle miljoni (2019. aastal üle 1,2 miljoni külastuse), kuulume juba aastaid Euroopa ja kogu maailma tippu. Eesti teatrimaastik on erakordselt rikkalik nii vormiliselt kui ka sisuliselt.

Kuid sel aastal möödub teatrikuu taas teatrita. Täna, rahvusvahelisel teatripäeval jagatavate Eesti teatri aastaauhindade saajad kuulutatakse välja taas televisiooni vahendusel.

On justkui sümboolne, et teist aastat järjest sunnib viirus kehtestama ühiskonnas piiranguid just teatrikuul. Viimaks sisse justkui paastu, et tunnetaksime selle kunstiliigi väärtust. Et tegijad tunnetaksid loomingulist nälga ja publikuga kohtumise erakordsust. Et teatrikülastajad hindaksid hetke, mil saalis kustuvad tuled, avaneb eesriie ja sünnib vahetu ja ainukordne kontakt looja ja publiku vahel, etendus, mis täpselt samasugusena ei kordu enam iial. Et sünniksid vahetult jagatud vastastikused positiivsed emotsioonid, mis meie vaimsele tervisele nii olulised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles