Nädala lind: Hiireviu

Copy
Hiireviu looduses.
Hiireviu looduses. Foto: Peep Veedla

Märtsi keskpaigast alates kohtasime äkitselt teeäärsetel puudel, elektripostidel ja põldudel rohkelt tumedaid kulle istumas. Emakeelepäeva, 14. märtsi pärastlõunal Vinni ja Rakvere valla teedel sõites jäi kõigest kolmveerand tunni jooksul tervelt seitse viud silma: Vaekülas, Mõedakal, Kantkülas ja Nurkses. Järgneva nädala jooksul juba kõikjal maakonna piires.

Hiireviude ränne oli jõudnud Virumaale. Märtsis näeme neid just seetõttu kõige rohkem, et siin peatuvad ka läbirändavad viud, sealhulgas hiireviu sugulased karvasjalg-viud ehk taliviud. Edaspidi kohtame vaid oma metsatukkades pesitsevaid hiirekulle.

Nimi ütleb juba ära, mis hiireviule kõige maitsvam suutäis võiks olla – eks ikka hiir. Kõige sagedasemateks saakloomadeks on hiireviul põld-uruhiir ja mügri. Aga ka leethiir ja mutt. Eks suuresti sõltub menüü muidugi ka kohast, kus jahti pidada, ja konkreetse viu eelistustest ning ka aastast. Kui on kehv hiireaasta, suureneb linnuliha osakaal hiireviu toidusedelis. Enamasti satuvad saagiks lõokesed, kiurud ja noored rästad, aga ka pardid ja kanalised. Mõni viu eelistab hoopiski konni ja sisalikke, isegi madusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles