Tapa ajateenijad ulatasid Järvamaa haiglale abikäe

BNS
Copy
Tagalapataljoni ülem kolonelleitnant Indrek Lilleorg (vasakult) käis vaatamas, kuidas tema üksuse parameedikutel Mario Mihkelsonil, Daniel Talil, Kristjan Lallol ja Sten Pohlal läheb. Paremal tagalapataljoni staabiveebel Marek Mägi.
Tagalapataljoni ülem kolonelleitnant Indrek Lilleorg (vasakult) käis vaatamas, kuidas tema üksuse parameedikutel Mario Mihkelsonil, Daniel Talil, Kristjan Lallol ja Sten Pohlal läheb. Paremal tagalapataljoni staabiveebel Marek Mägi. Foto: Urmas Glase

Kaitseväe juhataja Martin Heremi ja Järvamaa haigla juhatuse esimehe Andres Müürsepa kokkulepe tõi haigla koroonaosakonda praktikale Tapal paikneva 2. jalaväebrigaadi tagalapataljoni parameedikutest ajateenijad, kirjutab Järva Teataja.

Müürsepa selgitusel on haiglale oluline, et ühiskonna teised liikmed, praegusel juhul kaitseväelased, tulevad raskel ajal appi ja soovivad oma parameedikutele anda laiemat kogemust, kui seda pakub eriväljaõpe kaitseväes.

Õendusosakonna õendusjuhi Lilian Thompsoni selgitusel sai neli ajateenijat rakendust koroonaosakonna patsiendihoolduses, kus nende rammu läks tarvis patsientide keeramisel. "Kohe näha, et poisid on kaitseväelased, väga täpsed – ühelegi koosolekule ei hilinenud ja abivalmid," ütles ta.

Noored parameedikud said haiglas teha ka süsti ning haige vererõhku ja saturatsiooni ehk hapnikusisaldust mõõta, mida näilisest lihtsusest hoolimata tuleb Thompsoni ütlust mööda samuti õppida ja harjutada. Ühe praktikandi vahetus kestab kaks tundi, siis tuleb järgmine. Puhkeajal on sõdurpoistel võimalus minna teise osakonda näiteks vaatama, kuidas operatsiooni tehakse.

Loomulikult on riskid maandatud: sõdurpoisid on vaktsineeritud ja kannavad osakondades samasugust kaitseriietust nagu haigla ülejäänud personal. Thomsoni selgitusel saavad ajateenijad praktikanädala jooksul töötada iga päev koos eri vahetusega, kel igal on eelmisest erinev käekiri. Ta pidas sedagi noormeestele õppimise kohaks. "Poisid on tublid ja ega tahakski neid ära lasta," ütles Thomson pataljoniülem Indrek Lilleorule ja väeosa staabiveeblile Marek Mägile. Ta lisas, et praegusel ajal on meditsiinis iga lisakätepaar suureks abiks ja haiglal on rõõm, et kaitseväega on selline kokkulepe sõlmitud.

Eelmisesuvise kutsega ajateenistusse tulnud parameedikute õppetsükkel jõuab igal varakevadel praktika järku. Pataljoniülem Indrek Lilleorg avaldas lootust, et esimesest katsetusest kasvab välja igaaastane koostöö. Mõtet toetas ka Järvamaa haigla juhatuse esimees Andres Müürsepp, kes kinnitas, et haigla võtaks meeleldi kaitseväelasi juhendada ka järgmistel aastatel. "Meile on tugevatest noortest meestest kasu juba kasvõi selle poolest, et nad aitavad patsiente tõsta, neil on selleks tööks teadmisi ja vajalik suhtumine," lausus ta. "Haiglas saame neile näidata valdkonda laiemalt, kui kaitseväes iga päev ette tuleb, siin saavad nad tunnetada, milline on patsiendi keha, kes ise pole valmis liikuma."

Müürsepp märkis veel, et esmaspäeval pikendasid nad praktikakokkulepet esialgu kaks nädalat, sest isegi kui koroonanäitajad taanduvad, näitab kogemus, et haiglasse tulijate arv püsib sama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles