Endise kaasa kägistanud mehe pikk vanglakaristus jõustus

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Madis Keis Rakvere kohtumajas.
Madis Keis Rakvere kohtumajas. Foto: Toomas Herm

Viru maakohus karistas mullu augustis Madis Keisi (33) oma endise elukaaslase Merje surnuks kägistamise eest üheteistaastase vangistusega. Samuti mõistis kohus temalt välja menetluskulud 7393 eurot. Nüüd see karistus jõustus, sest riigikohus ei võtnud asja menetlusse.

Otsuse kuulutamisel märkis esimese astme kohus, et süüdistus on põhjendatud ja selle ümberkvalifitseerimiseks alust ei ole. Kohtu hinnangul ei olnud tegemist provotseeritud, vaid tahtliku tapmisega.

Traagilised sündmused arenesid 2018. aasta septembris Tapa vallas Jootme külas. Toona Rakvere politseijaoskonda juhtinud Tarmo Tammiste ütles, et politseile andsid naise kadumisest teada tema lähedased, sest Merje ei olnud varem ette teatamata lahkunud. Politsei jõudis asjaolusid selgitades järeldusele, et naise kadumise tagamaad võivad peituda probleemses lähisuhtes. Ilmnes, et Merje üritas katkestada suhteid oma endise abikaasaga.

Madis Keis ehitas elukoha lähedusse Kuru külla maja. Poolelioleva elamu vastast võpsikust leitigi tema endise abikaasa, 29-aastase Merje vägivallatunnustega surnukeha. Emata jäi kolm last.

Keisi kaitsja, vandeadvokaat Arri Tooming taotles kohtult protsessi täielikult kinniseks kuulutamist. Kaitsja tugines taotluse esitamisel asjaolule, et kohtuprotsessi detailne avalikustamine kahjustaks oluliselt seitsme alaealise elu. Neist kolm on Keisi lapsed, kes ei olnud kohtuprotsessi alguseni veel üle saanud ema traagilisest surmast. Samuti viitas vandeadvokaat toonase peaministri Jüri Ratase öeldule, et ajakirjandus on tähtis neljas võim, kuid paraku on esinenud juhtumeid, kus ajakirjandus ei järgi ühiskonna aktsepteeritud printsiipe ja põhimõtteid.

Riiklik süüdistaja, Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo ei olnud kohtuprotsessi kinniseks kuulutamise poolt. Ta viitas eelistungile, kus lepiti kokku, et istung tuleb avalik. Sellega olid eelistungil nõus nii kohtualune kui ka kaitsja. Merilo tunnistas, et pärast eelistungit mõtles põhjalikult kinniseks kuulutamise teema üle. Merilo viitas, et enamikul kohtualustel on lapsed ja siis tuleks enamik kriminaalprotsesse kuulutada kinniseks. Samuti küsis Merilo enne istungit kannatanutelt, kas nad soovivad kinnist kohtuprotsessi. "Vastuseks oli kindel ei," sõnas Merilo ja lisas, et olukorra, kus kannatada võivad saada lapsed, on Keis ise teinud. Merilo nõustus, et protsessil tulevad arutusele juhtumi detailid, kuid riikliku süüdistaja sõnul lootis ta ajakirjanike delikaatsusele.

Kohtunik Kristel Vedro rahuldas kaitsja taotluse ja kuulutas kohtuotsuse kinniseks. Kohtunik tõi otsuse põhjendamisel näiteks populaarse telesaate "Kuuuurija", kus laps oli väga häiritud ema mõrvaga seotud loo kajastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles