Sõja keskele sattunud misjonärid ei kaota lootust

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Helene ja Joona Toivanen Mandalays Kuthodaw’ pagoodis.
Helene ja Joona Toivanen Mandalays Kuthodaw’ pagoodis. Foto: Toivanenide erakogu

Kui Rakverest pärit Helene (neiupõlvenimega Hütt) ja Helsingis sündinud Joona Toivanen poolteist aastat tagasi Myanmaris lennukist väljusid, ei osanud nad aimata, mis neid sel soojal kireval budistlikul maal ees ootab. Neid olid läkitanud Eesti ja Soome luterlikud kogudused ning misjoniorganisatsioon. Nad olid üle võtmas kolleegidelt paar aastat tagasi rajatud kristliku teoloogilise instituudi juhtimist ja arendamist – Joona direktorina ja abikaasa Helene õppealajuhatajana.

Myanmar

Shwe Indeini pagoodid, kus Toivanenid käisid koroonapandeemia esimese ja teise laine vahel. Kuna turiste praegu maale ei lubata, olid nad tihedalt budistlikke templeid ehk pagoode täis suures kompleksis ainsad külastajad. Tornikeste tippudes tuule käes helisevad kellad lõid lummava atmosfääri.
Shwe Indeini pagoodid, kus Toivanenid käisid koroonapandeemia esimese ja teise laine vahel. Kuna turiste praegu maale ei lubata, olid nad tihedalt budistlikke templeid ehk pagoode täis suures kompleksis ainsad külastajad. Tornikeste tippudes tuule käes helisevad kellad lõid lummava atmosfääri. Foto: Toivanenide erakogu
  • Asub Kagu-Aasias India ookeani ääres, naaberriikideks on Bangladesh, India, Hiina, Laos, Tai.
  • Seal elab 54,8 miljonit inimest.
  • Riik on kandnud ka Birma nime.
  • Valdav usund on budism (üle 80%), järgnevad kristlus (6–8%) ja islam (4%).
Allikas: Vikipeedia, Open Doors UK

Noor, julge ja südamlik abielupaar, kes oli olnud ametis Tartu Maarja kirikus, kavatses oma elu siduda selle Kagu-Aasia riigi ning hõimudega kolmeks aastaks. Nende pooleteise oma uues kodulinnas Yangonis elatud aasta jooksul on nad õppinud muu hulgas üht: põhjalikult läbi kaalutud plaanid võivad äkitselt muutuda kasutuks ja vaja on kiirelt uut plaani. Nagu ka seda, et elada ja tegutseda tuleb usus ja lootuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles